Premijer liga BiH od naredne sezone po trokružnom sistemu!?

Sve je izvjesnije da će se igrati trokružnim sistemom

Premijer liga BiH od naredne sezone po trokružnom sistemu!?

A. Beganović

Premijer liga Bosne i Hercegovine od naredne sezone brojat će 12 klubova, a iako još uvijek službeno nije donesena odluka o sistemu talmičenja, SportSport.ba saznaje da će se najvjerovatnije igrati trokružni sistemom.

Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je u aprilu prošle godine na sjednici na prijedlog Izvršnog odbora i nadležnih organa Saveza donijela odluku o skraćenju Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Gotovo jednoglasno je usvojen prijedlog da Premijer liga Bosne i Hercegovine od sezone 2016/2017 broji 12 klubova s tim da je za usvajanje sistema takmičenja ostavljeno određeno vrijeme kako bi se izabrao onaj najbolji.

U posljednjih par mjeseci nadležni organi Fudbalskog saveza BiH su analizirali nekoliko sistema takmičenja, a u opticaju su ostala dva prijedloga i to trokružni (33 kola), te sistem sa Ligom za prvaka i Ligom za ostanak (32 kola).  

Iz Fudbalskog saveza naše zemlje razgovorali su i sa klubovima koji će uskoro dostaviti svoje službene stavove, a  prema informacijama do kojih je došao SportSport.ba sve je izvjesnije da će se igrati trokružnim sistemom.

Tragom naših informacija kontaktirali smo i predsjednika Komiteta za takmičenje, Sejdu Zukanovića, koji je za SportSport.ba istakao.

"Na dobrom ste tragu. Na pretposljednjoj sjednici smo razgovorali o sistemu takmičenja i u ovom trenutku smatramo da je trokružni najrealniji. Mi smo savjetodavni organ koji daje prijedloge Izvršnom odboru koji će na kraju donijeti odluku. Razgovoramo sa fudbalskim radnicima, administracijom Saveza i klubovima koji će također iznijeti svoj stav. Mislimo da je trokružni najbolji i najvjerovatnije će to biti naš prijedlog. Dakle, zvanično još uvijek nismo ništa predložili, ali u narednim danima ćemo se očitovati Izvršnom odboru koji će na osnovu našeg i prijedloga klubova donijeti konačnu odluku".

Šta je trokružni sitem?

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine od 12 klubova igrala bi se 33 kola, odnosno klubovi bi se tokom sezone međusobno sastajali tri puta, a u treći dio bi se prenijeli svi osvojeni bodovi iz prva dva dijela.

Nakon dva odigrana dijela, odnosno 22 kola saznao bi se raspored trećeg dijela sezone, odnosno posljednjih 11 kola. Prvih šest klubova nakon 22 kola bi imala određenu prednost pošto bi na domaćem terenu igrali šest susreta, a na gostujućem pet.

Raspored trećeg dijela pravio bi se po svemu sudeći Bergerovim tablicama s tim što bi prije izvlačenja svaki klub dobio redni broj najvjerovatnije po mjestu koje je zauzeo nakon 22 kola (1 na tabeli bi imao redni broj 1, drugi 2, treći 3...)

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi