Tek sada imamo sve u svojim rukama

Vels je najgora drugoplasirana reprezentacija

Tek sada imamo sve u svojim rukama

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine više ne zavisi od drugih rezultata kada je u pitanju plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo. To smo saznali večeras nakon što su odigrane utakmice 8. kola i u ostalim grupama.

Nakon prave katastrofe na Kipru, Zmajevi su pobijedili Gibraltar i ko bi rekao - imaju ponovo sve u svojim rukama. Grčka je izgubila od Belgije 2:1 iste noći, a večeras je Irska izgubila od Srbije kući 1:0. Da su pobijedili, Irci bi sada imali 16 bodova, a Srbija bi u toj grupi imala 15. Dakle, bili bi ispred nas na tabeli drugoplasiranih reprezentacija. Ovako, uprkos pobjedi u gostima protiv Moldavije, Vels se nema razloga radovati jer imaju isti broj bodova kao mi, ali slabiju gol razliku. 

Kada se oduzmu bodovi protiv posljednjeplasiranih reprezentacija u grupi, Vels i BiH su jedine dvije reprezentacije koje imaju po 8 bodova, ali naš tim je u prednost jer ima gol razliku +2, a Vels plus 1. Do kraja kvalifikacija mi igramo kući protiv Belgije i u gostima kod Estonije, a Vels gostuje Gruziji i igraju kući protiv Irske. 

Iako nade za Vels nisu izgubljene, jedino u šta se oni trenutno mogu pouzdati je gol razlika. Ipak, obzirom da im se neće računati bodovi protiv Moldavije, oni su u ostalih šest mečeva postigli samo šest golova i teško je vjerovati da sada odjednom njihovi napadači postignu više golova nego recimo naš tim Estoniji. Naravno, šanse još uvijek postoje kada gledamo i druge grupe.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Veoma zanimljiva za našu reprezentaciju je i grupa E u kojoj drugu poziciju trenutno zauzima Crna Gora. Ona, kada im se oduzmu pobjede protiv Kazahstana ima 10 bodova, a u narednom kolu igraju kući protiv Danske. Ukoliko bi tu, recimo, ekipe odigrale bez pobjednika, imale bi po 17 bodova, odnosno po 11, koliko bi imala i naša reprezentacija u slučaju pobjede protiv Belgije. Osim toga, zanimljiva nam je i grupa F. Tamo je trenutno drugoplasirana Slovačka koja ima 15 bodova, a iza nje su Slovenija i Škotska sa po 14. Slovačka i Škotska u narednom kolu igraju međusobni meč i jasno je da će barem jedna od te dvije reprezentacije izgubiti bodove, dok Slovenija ima najteži mogući zadatak - gostuju na Wembleyju kod Engleske. 

Bilo kako bilo, kalkulacija je mnogo, a sve će biti mnogo poznatije već nakon narednog kola. Za nas je računica jasna. Ako ne pobijedimo Belgiju, ne trebamo dalje računati. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi