Tri prijedloga na stolu za reorganizaciju nogometnih takmičenja u BiH

Još nijedan od predloženih modela nije usvojen

Tri prijedloga na stolu za reorganizaciju nogometnih takmičenja u BiH

Edmir Škorić

Danas je održan sastanak Radne grupe za reorganizaciju Premijer lige i definirana su tri prijedloga i jedan od istih bi mogao biti usvojen. Nijedan još nije usvojen, ali se svi slažu da bi se Premijer liga trebala smanjiti na 12 klubova.

Prvi prijedlog, koji je predložio Nogometni savez Federacije BiH, je jedini koji je zahvatio i niže rangove takmičenja, a ne samo Premijer ligu.  Prema ovom prijedlogu, koji je došao iz Federalnog saveza BiH, u sezoni 2013/14 četiri kluba bi ispala iz Premijer lige, a u idućoj sezoni 2014/11 također bi ispala četiri kluba, pa bi se od sezone 2015/16 Premijer liga igrala sa 12 klubova.


Pored prijedloga, predloženo je i da se dođe do reorganizacije u prvim ligama, odnosno da iste budu podijeljene na sjevernu i južnu grupu, jednom bi rukovodio Nogometni savez Republike Srpske, drugom Federalni savez.

 

Također je predloženo da imamo četiri druge lige, osam po regijama i 16 međuopštinskih.

 

Drugi prijedlog je isto da od 2015/16 sezone imamo 12 klubova, ali on bi samo zahvatao Premijer ligu, s tim što bi direktno u sezoni 2013/14 ispala dva, a onda bi 10. 11. 12. i 13. na tabeli igrali mini-ligu (šest kola) i još dva bi ispala iz lige, a bodove bi se iz Premijer lige prenosili u mini ligu.  Takav sistem važio bi i za sezonu 2014/15.

 

Treći prijedlog dolazi iz Fudbalskog saveza RS, koji se zalaže za Premijer ligu od 12 klubova, ali traže zagarantovana mjesta za svoje klubove.  Detaljan prijedlog o tome kako bi oni to uradili, iz RS-a moraju poslati najkasnije do srijede, a glavnu riječ imat će Skupština Nogometnog saveza BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

Današnjem sastanku Radne grupe prisustvovali su Nijaz Brković ispred Nogometnog saveza FBiH, Mirko Milošević ispred Nogometnog saveza RS te odranije članovi ove Radne grupe Ivan Beus, Dragan Kulina, Elmir Pilav, Nihad Hodžić i Milorad Lale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.