Vrijeme je za konkretne promjene u reprezentaciji

Promjene su neophodne

Vrijeme je za konkretne promjene u reprezentaciji

Dugo smo čekali da zaigramo na smotri najboljih reprezentacija na svijetu. Na kraju smo dočekali i kakav god da smo rezultat u Brazilu napravili, treba skinuti kapu i čestitati reprezentativcima i stručnom štabu. 

Napravljen je veliki rezultat samim odlaskom na smotru najboljih. Rezultat koji se čekao godinama i koji je navijačima našeg nacionalnog tima i svim normalnim stanovnicima Bosne i Hercegovine donio najveću radost u poslijeratnom periodu. Baš zbog toga godinama se šutilo i trpilo. 

Stvari su se gurale pod tepih, zarad mirne atmosfere. Možda smo i zakasnili, ali neka se svaki čitatelj zapita šta bi bilo da smo o ovim stvarima pisali prije Mundijala. Bili bismo proglašeni izdajnicima i rušiteljima svega bosanskog. Radili smo savjesno i davali vjetar u leđa igračima i selektoru. 

Pokušali doprinijeti dobroj atmosferi i nadali se dobrim rezultatima u Brazilu. Prema nama su se pojedinci ponašali kao prema zadnjem ološu, iako gledajući objektivno to nikada nismo zaslužili. Smetljari, govnari, lešinari, progutali smo mnogo epiteta i nikada nam to nije smetalo. Smeta nam što pati reprezentacija, jer smo baš kao i vi i mi smo navijači Bosne i Hercegovine, pa tek onda novinari. 

Emir Spahić 

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, čovjek koji je na Maracanu izveo reprezentativce naše zemlje u prvom susretu u historiji našeg nacionalnog tima na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Kao kapiten trebao je biti najsmireniji i najstaloženiji igrač u redovima našeg tima. Nažalost najslabija karika u našem timu bio je upravo Emir Spahić. 

Već u prvom susretu protiv Argentine pokazalo se da je Spahić fudbaler koji je u ovom trenutku limitiran da igra na vrhunskom nivou. Stigle su ga godine, a ako ćemo biti realni osobito fudbalsko znanje nikada nije ni imao, što je nadoknađivao nekim drugim stvarima. O njegovoj srčanosti ne treba trošiti riječi i borbu u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine ne može mu niko osporiti, kao ni to da je svaki klub u kojem je igrao napustio pod čudnim okolnostima.

Safet Sušić na jednom od rijetkih treninga na kojem je uvježbavao uigrane akcije pred utakmicu sa Argentinom, uvježbavao je upravo situacije iz kojih bi nam Argentina mogla postići pogodak. Skraćene kornere, iz kakvog smo uostalom i primili gol, izvodio je Elvir Baljić, a naši reprezentativci bili su zaduženi da otklone opasnost nakon ubačaja. Spahić ne samo da nije uspio otkloniti opasnost na Maracani, nego je i podletio ispod lopte, koja pogađa Kolašinca i završava u našoj mreži. 

Protiv Nigerije u utakmici u kojoj smo lovili opstanak u grupi i nažalost nismo ga uspjeli dohvatiti, Spahić je bio još lošiji. Umjesto da baš on, kao kapiten i jedan od onih sa najviše utakmica u nogama bude lider našeg tima na terenu, Spahić je potpuno pao i pokazao još jednom da se ne može nositi sa velikim pritiskom. Nekoliko puta je dao loptu na našoj polovini direktno u noge Nigerijcima i unio paniku u naš zadnji red. 

Strahovali smo pred početak susreta zbog Sušićeve odluke da u tim uvrsti Tonija Šunjića, a na kraju je fudbaler Zorye osim svog posla morao obavljati i posao kapitena. Spahić je izgledao smiješno na terenu pored Emmanuela Emenikea, koji je pored našeg kapitena radio šta je htio. Plod jednog takvog duela je i pogodak koji je postigao Peter Odemwingie. 

Spahićevo vrijeme je prošlo i to samo ne vide oni koji to ne žele vidjeti. Za dvije godine u Francuskoj imat će dvije godine više, bit će još sporiji i tromiji, a mi ćemo opet strahovati od protivničkih napadača kada u trku krenu na našeg kapitena. 

Osim činjenice da Spahić više ne može igrati fudbal na vrhunskom nivou i na završnicama velikih prvenstava (Svjetskog, Evropskog) jasno je i da zbog njegovog temperamenta i ponašanja trpi svlačionica, ali i stručni štab i uposlenici Saveza. 

Čini se da najveću torturu od Spahića proživljava portparol našeg nacionalnog tima Slavica Pecikoza. Osoba zadužena za odnose sa medijima od prvog dana okupljanja rekla nam je da izjave od Spahića i Džeke ne tražimo, jer oni ne žele da pričaju. I zaista nismo. Ne zbog Spahića i Džeke, koliko zbog nje, da ne dolazi u neugodne i teške situacije. Koliko god da smo nesuglasica sa gospođicom Pecikoza imali prije operacije Brazil, za saradnju sa medijima tokom samih priprema zaslužuje samo pohvale.

Međutim koliko god da smo željeli da je poštedimo neugodnih situacija sa kapitenom nismo uspjeli. Dva puta smo dobili priliku da uđemo u hotel kako bi napravili već dogovorene intervjue sa Erminom Bičakčićem, odnosno Muhamedom Bešićem. Nažalost prvi put nas je "uhvatio" kapiten, odveo Bičakčića (srećom nakon što je intervju završen), a čini se da je zbog toga "poparu" od kapitena dobila gospođica Pecikoza. 

Čuli smo i ranije za razne aferime našeg kapitena. U Innsbrucku je prijetio da će izbacivati novinare kroz portale hotela, nazivajući ih govnarima. Nakon utakmice sa Iranom, kapiten je u Mix zoni uputio psovke novinarima u maniru koji ne priliči sportsti u nacionalnom dresu.  

Priče o klanu kapitena Spahića u reprezentaciji čuli smo i ranije, kao i uslove da Kenan Hasagić mora braniti prije Asmira Begovića, da li u tome ima istine zaista ne znamo. Kolege Nedim Hasić i Avdo Avdić upozoravali su na Emira Spahića i njegovu strahovladu u svlačionici, Savezu, hotelu Hercegovina... 

Sastavljanje spiskova, prijetnje novinarima, Ivici Šariću, sastavljanje spiskova ko može ući u avion, a ko ne... Sve su to nedjela koja su kolege stavljale na teret Emiru Spahiću. Konkretne dokaze malo ko ima, ali i oni koji ih imaju, koji su bili u avionu kada je Spahić trenirao strogoću nad Ivicom Šarićem, ne smiju ih iznijeti, a ja se samo pitam kako uvijek Emir Spahić, a nikada Vedad Ibišević, Zvjezdan Misimović, Mensur Mujdža, Asmir Begović? 

Zbog svega nabrojanog jasno je da Emir Spahić više ne može biti kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ovoj grupi momaka koji su ponos države treba kapiten koji će biti uzor, na kojeg se može osloniti čitava svlačionica, a ne samo prijatelji iz svlačionice. Kapiten mora biti drug, ali mora imati i poštovanje ostatka tima. Poštovanje, a ne strahopoštovanje. Hvala ti za sve Spahiću Emire, ali vrijeme je da predaš traku. 

Safet Sušić 

Selektor koji nas je odveo na Svjetsko prvenstvo i ostvario rezultat koji nijedan njegov prethodnik nije. Baš kao što ga fudbalska javnost sada opravdano razapinje zbog nekih odluka i postavki u igri protiv Nigerije, Sušić zaslužuje i pohvale za sve što je uradio prije toga. 

U posljednje vrijeme izgubio je kompas, a najveća greška mu je što nije napravio red u svlačionici. Jedan od najboljih košarkaških trenera na svijetu, Željko Obradović rekao je kako se autoritet uvijek gradi na najvećim zvijezdama, a Sušić je uradio upravo suprotno. Autoritet je gradio na Ervinu Zukanoviću, Sanjinu Prciću, a Edin Džeko i Emir Spahić imali su status "bijelih medvjeda". 

U jednom trenutku sebi su dozvolili da se petljaju i u rad selektora, pa je tako Edin Džeko iz protesta što se na spisku našao Izet Hajrović kasnio na pripreme pred utakmicu sa Slovačkom, a izostavljanje Senijada Ibričića sa spiska za susret sa Egiptom doživli su kao veliku izdaju Sušića. Činjenica da samo Ibričić, pored dva golmana, nije dobio niti jedne minute na Svjetskom prvenstvu jasna su poruka selektora Sušića.

Zbog mira u kući i dobre atmosfere Sušić je udovoljio zvijezdama i prvi dio priprema odradio u Hrasnici. Nije Zmajevima ništa falilo na Famosovom terenu, čak šta više, ljudi iz hrasničkog kluba odlično su spremili teren i sve prateće objekte za reprezentaciju, ali problem je upravo što su u Sarajevu imali i previše. 

Posjete pojedinaca ugostiteljskim objektima, odlasci u Mostar u noćni život, posjete porodica i prijatelja u hotelu Hercegovina, previše slobodnog vremena, sve je to ostavilo traga na fiziču spremu našeg tima. Reprezentacija se morala izolovati i pripreme odraditi u miru i tišini. Daleko od navijača, kafana, porodice i prijatelja. 

Selektor Sušić odlučio je da u stručni štab ne uvrsti psihologa i kondicionog trenera, po čemu smo opet izuzetak kada su reprezetnacije koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu u pitanju. O spisku selektora Sušića ne treba puno pričati. 

Neki mu prigovaraju što je pozvao svog bratića Tina-Sven Sušića, koji je pak u dva susreta ostavio sasvim solidan dojam. Dok god ima rezultat ne može mu se puno prigovoriti, ne smijemo zaboraviti da je upravo Sušić taj koji je reprezentaciju odveo na Mundijal. Da li se on zasluženo našao na spisku vrijeme će pokazati. Ako je suditi po utakmici sa Iranom, onda je Sušić još jednom bio upravu. 

Ostao Sušić selektor ili otišao, ko god bude sjedio na klupi Zmajeva u kvalifikacijskom ciklusu za EURO 2016 morat će promijeniti stvari iz korijena. Prije svega će u saradnji sa Savezom morati napraviti pravilnik ponašanja za fudbalere koji nose dres reprezetnacije, a potom se pridržavati istog, bez obzira kako se zove fudbaler. Morat će nametnuti svoj autoritet i izgradit ga na najboljim fudbalerima. Sušić to nažalost nije mogao, znao, želio...

Edin Džeko

Bez ikakve dvojbe najbolji fudbaler reprezentacije Bosne i Hercegovine i najveća zvijezda našeg tima. Jedan od najboljih, ako ne i najbolji ambasador naše države u svijetu, ljubimac navijača, Dijamant... Ako želi sve to da bude i u budućnosti i ne dovodi sebe u situaciju da mu stadion skandira "Džeko napolje", morat će se promijeniti ili samo opet biti ono što je nekada bio. 

Morat će prihvatiti da je jedini šef u svlačionici selektor, a da on bez obzira što je najbolji i najveća zvijezda ne može imati povlašten status. Kada nosi obilježje reprezentacije Bosne i Hercegovine mora biti isti kao i druga 22 igrača. Morat će se pomiriti sa činjenicom da na spisku neće uvijek biti drugova i cimera sa kojima je dijelio sobu.

Kao najbolji i najveća zvijezda mora biti uzor mlađima, mora im dijeliti savjete, provoditi više vremena sa njima na okupljanjima, jer samo tako možemo stvoriti timski duh i atmosferu u ekipi, a ako hoće Džeko na tome da poradi, onda hoće i drugi, da se ne lažemo. Prvi mora poručiti svojoj rodbini i prijateljima da im nije mjesto u hotelu reprezentacije, pa nakon toga isto reći i ostalim igračima, da se ne bi dešavale mučne situacije, kao što je bila ona u Innsbrucku nakon utakmice sa Egiptom.

Džeko mora prestati voditi rat s bh. medijima, čiji uposlenici kao i on vole ovu zemlju i žele uspjehe njenih reprezentacija. Pored svega toga, Edin mora shvatiti da nema nedodirljivih, da nije njegovo da navijače dijeli na iskrene i lažne, te da novinare i kritičare naziva miševima. Uostalom, to ne radi ni kada ga navijači Cityja i novinari iz Engleske malo "nagaze".

Mala smo zemlja i ne smijemo sebi dopustiti da gubimo igrače kao što je Edin Džeko, ali i sam Dijamant mora shvatiti da je interes reprezentacije uvijek na prvom mjestu, kolika god žrtva bila potrebna da tako i bude. 

Ostali 

Svjestko prvenstvo u Brazilu za pojedince će biti oproštaj od reprezentacije kada su takmičarske utakmice u pitanju. Neki od njih obradovali su nas mnogo puta, učinili ponosnim i sretnim. Neki nisu ostavili dubok trag, ali bili su dio reprezentacije godinama i zajedno gradili reprezentaciju koja se našla među 32 najbolje na svijetu. Kada uzmemo u obzir da smo država od četiri miliona stanovnika, od čega je samo dva miliona smatra svojom onda je jasno da je rezultat koji je napravljen plasmanom na Mundijal zaista veliko dostignuće. 

Jedan od njih je i čovjek o kojem će dječaci na ulici, ali i svi navijači našeg nacionalnog tima još dugo pričati. O njegovim majstorijama i fudbalskom znanju suvišno je pričati. Još dugo u našem timu nećemo imati majstora kako je igrač sa brojem deset. Maestro, gospodin u kopačkama, rekorder po broju nastupa u dresu sa državnim grbom. 

Nedostajat će nam njegove lopte koje imaju oči. Nedostajat će nam njegovi pravovremeni pasovi, smirenost i sposobnost da od ničega napravi nešto. Nažalost biološki sat kuca i jasno je da Misimović više ne može igrati na vrhunskom nivou. Velikog majstora moramo ispratiti dostojanstveno, pred punim Koševom i protiv velikog protivnika, jer to je Miske zaslužio. 

Ukoliko žele nastaviti svoju reprezentativnu priču Senijad Ibričić, Avdija Vršajević, Ognjen Vranješ i Anel Hadžić morat će poraditi na svojoj budućnosti. Pronaći bolje angažmane i biti u boljoj formi, jer mlađi i perspektivniji kucaju na vrata reprezentacije. 

Puno je i pozitivnih stvari u našem nacionalnom timu, puno više nego negativnih, ali nažalost negativne uvijek isplivaju na vrh. Ne sumnjamo da će biti dosta onih koji će nas nakon ovoga proglasiti "pljuvačima, nebogobojaznim rušiocima i dušebrižnicima, miševima koji izlaze iz rupa". Ipak, obaveza nam je pisati kritike, kao što je obaveza pohvaliti sve one koji zaslužuju pohvale. 

Pravi profesionalci

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Prije svih tu su Asmir Begović i Vedad Ibišević, iako naš tim ima još mnogo pravih profesionalaca, kao što su Medunjanin, Lulić, Pjanić, Mujdža... Nemaju posebne zahtjeve, profesionalno izvršavaju sve obaveze i uvijek poštuju sve odluke selektora. Ibišević je izgubio mjesto u prvih 11, ali nikada nije sebi dozvolio da kritikuje selektora i ponaša se kao "uvrijeđena mlada". Ponašao se onako kako pravi profesionalac i treba da se ponaša. 

Pravi profesionalac, lider, prirodni vođa, motivator, prijatelj, karakteran, samo su neke od osobina Asmira Begovića. Bez ikakve sumnje najboljeg poslijeratnog golmana naše reprezentacije i jednog od najboljih golmana na Otoku, ali i u Evropi. Sve osobine koje tražimo od jednog Zmaja. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.