Kiprani od jeseni 2012. godine ne znaju za gol i pobjedu

U Nikoziji najavljuju promjene, ali kvalitet nemaju

Kiprani od jeseni 2012. godine ne znaju za gol i pobjedu

Fudbalska reprezentacija Kipra svijetu se predstavila 1949. godine kada su Kiprani poraženi od Izraela rezultatom 3:1 u Tel Avivu. 

Bila je to prva utakmica fudbalske reprezentacije Kipra u historiji ove zemlje. Samo 11 godina kasnije Kiprani su odigrali i prvu zvaničnu utakmicu, protivnik je opet bio Izrael, ovaj put u Tel Avivu. 

Od te 1960. godine Kipar se pokušao kvalifikovati na 26 završnica velikih takmičenja, ali niti jednom nisu uspjeli u svojoj namjeri. Proširenjem broja učesnika na Evropskom prvenstvu, koje će se igrati u Francuskoj 2016. godine, ambicije Kipra su naglo porasle. 

Bez pobjede od septembra 2012. godine

Kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil Kipar je završio na posljednjoj poziciji sa svega pet osvojenih bodova. Kiprani su upisali samo jednu pobjedu i to na samom startu kvalifikacija, 11. septembra 2012. godine protiv Islanda. Izabranici Pambosa Christodouloua za pobjedu u kvalifikacijskim, ali i prijateljskim utakmicama ne znaju već dvije godine. 

Kvalifikacije za odlazak u Brazil završili su remijem sa Albanijom u Nikoziji, a susret je na stadionu GSP pratilo svega 340 gledalaca. Prije toga Kipar je upisao četiri poraza, a za pogodak u kvalifikacijama ne znaju od 16. oktobra 2012. godine, kada je mrežu Norvežana u porazu 1:3 zatresao Aloneftis. 

Mreže protivnika miruju

Kiprani su nakon toga uspjeli zatresti mrežu još jednom u prijateljskom duelu protiv Srbije odigranom šestog februara. Srbija je susret u Nikoziji riješila u svoju korist rezultatom 3:1. Nakon tog susreta Kipar je odigrao još devet utakmica, što prijateljskih, što kvalifikacijskih, ali put do mreže protivničkih golmana nisu uspjeli pronaći. 

Selektor reprezentacije Kipra, Christodolou, najavio je da će od ovih kvalifikacija situacija u njegovoj reprezentaciji biti mnogo drugačija. Ipak Christodolou kaže kako je njegov cilj izgraditi reprezentaciju za budućnost, ali i da će od ovih kvalifikacija odnos prema dresu sa nacionalnim grbom biti znatno drugačiji. 

Novi odnos prema nacionalnom dresu

"Reprezentacija kiparskim igračima nije bila prioritet, ali sada se to mijenja. Svi ćemo dati sto posto za nacionalnu selekciju", izjavio je selektor našeg prvog protivnika u kvalifikacijama za Euro uoči susreta sa Hrvatskom u Puli, a koji je završen pobjedom naših komšija rezultatom 2:0. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Bez obzira što iz Kipra najavljuju novu reprezentaciju, reprezentaciju koja ima budućnost i koja će ostaviti srce na terenu za nacionalni dres, bez obzira što su Kiprani novim formatom takmičenja vidjeli svoju šansu za odlazak na završnicu jednog velikog takmičenja, pobjeda Zmajeva ne smije doći u pitanje. 

Sve osim sigurne i uvjerljive pobjede na startu novih kvalifikacija, pred punim Bilinim poljem, bio bi veliki neuspjeh. Kiprani za pobjedu ne znaju dvije godine, posljednji pogodak postigli su prije više od godinu i pol dana i ovo će biti prilika za Sušića da dodatno posloži podmlađeni nacionalni tim uoči teških susreta u oktobru sa Velsom i favoritom naše skupine Belgijom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.