Misimović: Novac je glavni razlog što igrači dolaze u Kinu

Bh. fudbaler očekuje još veći napredak fudbala u Kini

Misimović: Novac je glavni razlog što igrači dolaze u Kinu

E. Čaušević

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Zvjezdan Misimović u intervjuu za njemačke medije govorio je o revoluciji u kineskom fudbalu.

Misimović je pred početak prošle godine odlučio da se vrati iz penzije i ponovo zaigra u Kini. Bh. fudbaler trenutno igra u kineskom drugoligašu ekipi Beijingu Renheu. Misimović je u intervjuu za njemački Bild objasnio 'eksploziju' fudbala u Kini.

"Predsjednik Kine Xi Jinping je veliki ljubitelj fudbala. Mnogi biznismeni organizuju razne zabave kako bi ga zadivili. Oni barataju sa velikim sumama novca. To je glavni razlog što je fudbal tako popularan u posljednje vrijeme", rekao je Misimović.

Bh. fudbaler je kazao da još uvijek ima mnogo prostora za napredak, ali da vjeruje da će fudbal u skorije vrijeme biti još populariniji.

"Još dosta stvari se mora uraditi da bi fudbal bio na nivou onog u Evropi. Trebaju dosta bolji treninzi i organizacija, ali bitno je da se nešto dešava. Teško je odrediti na kojem je nivou prva liga, ali mogli bi se nositi sa nekim klubovima iz Bundeslige. Zanimljivo je da samo tri stranca mogu igrati u jednom klubu", dodao je Misimović.

Nekoliko zvučnih transfera obilježili su januarski prelazni rok, a igrači su većinom izabrali da karijere nastave u Kini. Ipak, Misimović nije iznenađen tim potezima fudbalera.

"To uopšte nije iznenađenje. Sve je počelo još prije nekoliko godina kada su u Kinu stigli Drogba i Anelka. Naravno da su mnogi skeptični kada dođu, ali sada postoji neka vrsta domino efekta. Vjerujem da je ovo daleko od onoga čemu teže Kinezi", rekao je bh. igrač.

Misimović je priznao da je novac glavni razlog što igrači dolaze u Kinu, te je objasnio zbog čega je odlučio prekinuti penziju i vratiti se na teren.

"Novac je glavni razlog dolaska igrača u Kinu, ali mnogi su ti i zbog iskustva. Ja sam prošle godine prekinuo penziju jer je predsjednik kluba Yongge Dai stigao privatnim avionom kako bi me uvjerio da se vratima na teren. Nisam se dugo mislio", dodao je Misimović.

Misimović ima ugovor sa kineskim klubom do kraja 2017. godine kada će najvjerovatnije završiti svoju igračku karijeru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi