Štimac za SportSport.ba: Nadam se da se vidimo u Brazilu!

Intervju s hrvatskim selektorom

Štimac za SportSport.ba: Nadam se da se vidimo u Brazilu!

Edmir Škorić

Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac pristao je za SportSport.ba govoriti o svojim počecima na klupi Vatrenih, formi svojih igrača, ali osvrnuo se i na kvalitet bh. reprezentacije. 

Gospodine Štimac, prije nekoliko mjeseci naslijedili ste Slavena Bilića na klupi hrvatske nogometne reprezentacije. Znali ste kakav posao Vas čeka i jeste li se i u jednom trenutku dvoumili da preuzmete reprezentaciju?

 

"Ni u jednom se trenutku nisam dvoumio, biti izbornikom ovakve reprezentacije predstavlja ogromnu čast i zadovoljstvo, ali naravno i odgovornost."

 

U prvom susretu na klupi Hrvatske doživjeli ste poraz od Švicarske. To Vam, pretpostavljam, nije teško palo niti Vam je taj poraz uskratio samopouzdanje?

 

"Taj me susret rezultatski nije primarno interesirao, želio sam ga iskoristiti za upoznavanje kadra i provjeru nekolicine mlađih igrača na koje bi se možda mogli u budućnosti osloniti. Meni na sreću samopouzdanja nikad ne fali, a sa porazima sam se naučio nositi kroz igračku karijeru." (smijeh)

 

Kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine otvorili ste dosta dobro - dvije pobjede nad Makedonijom, remi u gostima kod kvalitetne reprezentacije Belgije i na kraju, rekli bismo, rutinska pobjeda nad Walesom. Zadovoljni ste rezultatima i smatrate li da je cilj ispunjen?

 

"Mogao bih gotovo reći da sam u potpunosti zadovoljan. Iako u teškim uvjetima na samom početku, u prvom mini ciklusu došli smo do važna četiri boda u teškoj domaćoj pobjedi protiv Makedonije i remiju u Belgiji. Bez prave podrške sa tribina i sa nedovoljno spremnim Modrićem i Ćorlukom, sa iscrpljenim Srnom i Strinićem, te bez ozlijeđenih Lovrena i Badelja, bilo je uistinu teško i malo nas je i sreća pomazila u prvoj utakmici. Znao sam da će nam za Belgiju biti nužna visoka koncentracija, kako još nismo na adekvatnoj tjelesnoj razini za otvoreni nogomet i kako ćemo morati protivniku prepustiti posjed lopte, ali kvalitetno ga blokirati dalje od naših vrata. Kad smo uspjeli u tome, znao sam da nam predstoji bolje vrijeme u kojem sam inzistirao na ofenzivnijoj igri, bržem protoku lopte, na više kretanja i dolazaka u slobodan prostor. Svemu tome je pomogla i dobra forma naših igrača u klubovima, i zato me nisu iznenadile dobre partije u Makedoniji i ona u Osijeku protiv Walesa. Bodovni cilj je naravno ispunjen..."

 

Slijedi Vam, u martu iduće, godine susret na domaćem terenu protiv Srbije. Bit će to, slažete se, dosta težak susret, neugodan protivnik? Smatrate li dvomeč sa susjedima od iznimne važnosti za konačan plasman na tablici?

 

"Ne postoji laka utakmica. No, ova protiv Srbije ima jednu drugu dimenziju. Ja se moram potruditi zajedno sa mojim igračima da se koncentriramo isključivo na kvalitetu naše igre, ne smijemo dozvoliti trošenje energije na sporadične stvari jer bi nas to moglo skupo koštati. Srbija je vrlo neugodan protivnik bit će nužno odigrati najbolju utakmicu ovih kvalifikacija za pobijediti je. Ipak ne mislim da će ta utakmica nešto bitnije promijeniti na tablici..."




Jeste li zadovoljni nastupima hrvatskih nogometaša u Europi? Jelavić zabija u Evertonu, Mandžukić u Bayernu, Srna pruža dobre partije...

 

"Prezadovoljan sam nastupima naših igrača u klubovima, jedina briga su mi Eduardo, Perišić i Kranjčar koji manje igraju, koji nisu standardni".

 

Luka Modrić je ostvario veliki transfer u Real Madrid. Je li to dobar izbor za Luku i smatrate li da će se ipak nametnuti treneru Joseu Mourinhu? Uostalom, Modrićeva forma mogla bi se puno odraziti na samu igru hrvatske reprezentacije?

 

"Zar postoji itko tko misli da Real Madrid može biti loš izbor za nekog igrača?! Luka je ostvario svoj san, njegove kvalitete nisu upitne i siguran sam kad se aklimatizira da će igrati važnu ulogu u dresu Reala.  Njegova forma za nas je itekako važna, ali ne treba zaboraviti kako Luka nije prošao pripreme sa momčadi ove sezone i kako je moguće da njegova forma oscilira duže vrijeme."

 

Jeste li optimisti kada je u pitanju hrvatska reprezentacija i vidite li ovu momčad daleko ukoliko se plasira u Brazil? 

 

"Dalek je put do Brazila... Razmišljam isključivo o plasmanu na SP, a ako Bog da kada to ostvarimo, radit ćemo novi plan..."

 

Preći ćemo malo i na klupski nogomet. Kako ocjenjujete kvalitetu HNL-a ove godine i usput ne tako dobra izdanja GNK "Dinamo" u Ligi prvaka? 


 

"Naša domaća natjecanja neće nikada biti na razini onog što je vrhunska evropska liga, osuđeni smo na konstantnu proizvodnju, namamo sponzora, klubovi još nisu privatizirani, a infrastruktura je u očajnom stanju. Ipak, pored svega toga, te naše lige i klubovi proizvode igrače za naše reprezentacije na koje možemo biti ponosni... Bilo bi bolje da manje pljujemo u tanjur iz kojeg jedemo, da više cijenimo ono što nam ne valja kad nam je pred nosom, a čemu se divimo kad ode vani. Dinamo je rezultatski najuspješniji klub sa ovih prostora, ali prezentacije u zadnje dvije sezone Lige prvaka su bile jako loše. Postojanija stručna politika bi sigurno pomogla, dugoročnije povjerenje u jednog trenera također."

 

Regionalna liga? Smatrate li dobrim rješenjem da se ujedine klubovi iz bivše Jugoslavije, pa da u istoj ligi nastupaju i Dinamo i Hajduk, Partizan i Zvezda, Željezničar i Sarajevo? Koliko bi po Vama to bilo pametno organizirati i da li bi se sami kvalitet klubova iz regije podigao na viši nivo?

 

"Ta liga je po meni neostvariva... A gdje bi igrali ostali, šta bi se dogodilo sa svima drugima?! Zemlje iz naše regije moraju napraviti sve da iskoriste novac iz fondova EU za razvoj sportske infrastrukture, ulagati u rad sa mladima i edukaciju trenera. To je pravi put za dizanje kvalitete natjecanja, a ne briga oko 4-5 klubova."

 

Bh. javnost sigurno će zanimati Vaše mišljenje o bh. nogometnoj reprezentaciji. Jesu li izabranici Safeta Sušića spremni za veliko natjecanje na kojem još nikada nisu bili? Jeste li imali priliku dosad gledati bh. reprezentaciju u kvalifikacijama?

 

"Iskoristit ću priliku čestitati izborniku Sušiću na odličnom startu u kvalifikacijama, a naravno i starom vuku Osimu koji sve to podržava i održava. Imate sjajnu skupinu igrača koje je zadovoljstvo gledati i iskreno se nadam kako ćemo se vidjeti u Brazilu. S obzirom na posao koji imam nisam u mogućnosti gledati utakmice, ali snimke i preglede obavezno pogledam".

 

Izdvojili biste nekolicinu bh. reprezentativaca koji su vam "zapeli za oko" i koji igraju dobro? Možda Edin Džeko, Miralem Pjanić...?

 

"Džeko, Pjanić, Ibišević i Misimović su klase za sebe, Spahić također..."

 

Biste li u dogledno vrijeme voljeli da Hrvatska i BiH odigraju jednu prijateljsku utakmicu?

 

"Naravno da bih volio, bio bi to praznik nogometa sa toliko klasnih igrača na jednom mjestu..."

 

I, evo za kraj, možete li nam reći nešto o Hajduku, klubu u kojem ste igrali, ali i kojeg ste trenirali? Ne znam pristajete li štogod reći i za povratak Miroslava Ćire Blaževića u HNL i njegov angažman u Zagreb. Zaustavio je Dinamo. Naravno, ako želite ovo posljednje možete izbjeći. 

 

"Moj Hajduk je na jednoj prekretnici, u fazi pripreme za konačnu privatizaciju koja će, ako sve bude dobro, dovesti do jednog većinskog vlasnika na čelu kluba. Hajduk ima ogroman potencijal, najbolje navijače na ovim prostorima i uvjeren sam kako će postojati interes onih koji imaju toliki novac da od njega naprave veliki evropski klub ponovo. A Ćiro ko Ćiro... Siromašniji bi nam nogomet bio da njega nema. Ponovo je aktivan, u možda najzahtjevnijem trenutku u svojoj dugoj karijeri i mogu mu samo poželjeti da uspije u misiji spašavanja Zagreba od ispadanja. Ja osobno najbolje znam koliko je to teško."

 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.