Zenit u prednosti u odnosu na ostale

Predstavljamo grupu C Lige prvaka

Zenit u prednosti u odnosu na ostale

U grupi C imamo "provjerena" i evropski iskusna imena. Zenit, Bayer, Monaco, Benfica, sve su to ekipe koje su u određenim momwnrim imale svoje zvjezdane trenutke u Ligi prvaka ili Kupu prvaka. Danas je situacija takva da je Zenit u maloj prednosti u odnosu na preostale tri ekipe. Bayer Leverkusen je bliži drugom mjestu, ali Benfica i Monaco su sve samo ne protivnici protiv kojih se unaprijed mogu upisati bodovi.

Zenit St. Petersburg u ovoj grupi ima najveće šanse da završi na prvom mjestu. André Villas-Boas je dosta ambiciozno krenuo u sezonu, igrački ekipa nije puno izgubila, više je dobila dolaskom vrlo dobrog Garaya iz Benfice i Javia Garcije.

Hulk je raspoložen na startu sezone, opravio se nakon Svjetskog prvenstva. U sedam utakmica domaćeg prvenstva zabili su 21 gol, ostvarili su svih sedam pobjeda i sigurno u odličnoj formi dočekuju početak Lige prvaka. Uz Hulka tu je i Rondon, Shatov, gomila iskusnih igrača poput Kerzhakova, Tymoshchuka,  Anyukova, Faizulina. I prema prognozama i prema viđenom u dosadašnjem dijelu sezone, Zenit bi trebao bez većih problema izboriti osminu finala Lige prvaka.

Bayer iz Leverkusena Emira Spahića svakako ima svoje adute za prolaz dalje. Roger Schmidt na klupi Apotekara je pronašao pravu formulu na startu. Karim Bellarabi je ugodno iznenađenje na startu sezone, Hakan Calhanoglu pokazuje da nije loša investicija, baš kao i mladi Tin Jedvaj, sin nekadašnjeg igrača Veleža Zdenka Jedvaja. U napadu Roger Schmidt ima i provjerenog Kießlinga, dok bi Heung-Min Son mogao odraditi jednu odličnu sezonu. Ekipa je spoj iskusnih i mladih i svakako ima kvalitet za prolaz u osminu finala, iako je  Rudi Völler sportski direktor nakon žrijeba rekao kako svaka utakmica u ovoj grupi može imati težinu finala.

U Lisabonu se poprilično trgovalo. To se najbolje vidi u onoj rubrici otišli - došli. Jorge Jesus je napravio puno sa Benficom posljednjih godina, ali jedan evropski trofej je nedostajao da se priča zaokruži. Prije početka ove sezone su ostali bez Garaya, Markovića, Oblaka, Cardoza, pitanje je da li njihov odlazak mogu nadomjestiti igrači poput Samarisa, Bebea, Benita. U vrhu napada bi najveći teret trebali podnijeti Selejmani i Lima. Iza njihovih leđa su Salvio, Perez, Gaitan. Da li je to dovoljno za osminu finala, vidjet ćemo. Iako će neki stručnjaci reći kako Benfica sa ovom postavom u ovoj grupi teško može do osmine finala, ipak treba uzeti u obzir da je ovo Benfica i da uvijek moramo biti spremni na neko novo ime koji će se eventualno pojaviti tokom sezone.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Monaco je definitivno najviše izgubio odlascima Jamesa i Falcaa. Navijači su nezadovoljni, gazda Ribolovljev se ne sekira previše, malo je ipak odlučio podvući crtu, pa nije bilo nekih velikih transfera. Novi trener je stigao. Leonardo Jardim je stigao iz Sportinga koji tek treba da izgradi svoje ime na evropskoj sceni. Nije mu lako s obzirom na odlaske nekih super važnih igrača. Jardim je u ugovoru sa Sportingom imao odštetnu klauzulu od tri miliona eura koju je Monaco aktivirao i doveo ga na Stade Louis II.

Ohrabrujući za navijače Monaca bi trebao biti podatak da je Jardim s vrlo mladom ekipom osvojio drugo mjesto u portugalskom prvenstvu i vratio ga u Ligu prvaka po prvi put nakon sezone 2008/09. Kako sada stvari stoje Berbatov bi trebao imati glavnu ulogu u napadu, Subašić na golu. Odbrana možda i nije tako loša, ali u igri prema naprijed Monaco bi mogao imati problema. Monaco može do drugog kruga, ali isto tako ne bi smo bili previše iznenađeni da ova ekipa završi na trećem, ili eventualno četvrtom mjestu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.