Dumoulin slavio ispred Rogliča sa stotinkom prednosti

Završena prva etapa Gira d'Italia 2016

Dumoulin slavio ispred Rogliča sa stotinkom prednosti

S. Bošković

Holanđanin Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) osvojio je prvu etapu ovogodišnjeg Gira d'Italia voženom u holandskom gradu Apeldroonu.

Dumoulin je slavio sa vremenom od 11 minuta i tri sekunde u prologu dugom 9,8 kilometara, a iza sebe je ostavio Slovenca Primoža Rogliča (LottoNL-Jumbo), koji je za Holanđaninom "kasnio" samo 0,01 sekundu. Vrijedi napomenuti da je Slovencu ovo bio prvi nastup na nekoj grand-tour utrci. Na trećem mjestu je završio vozač Movistara Andrey Amador sa šest sekundi zaostatka za Dumoulinom i Rogličem.  

Dumoulin će sutra pred domaćom publikom nositi rozu majicu, a odmah nakon utrke je izjavio sljedeće: 

"Ne osjećam se fizički baš najbolje i imam neki loš osjećaj u stomaku, ali u isto vrijeme sam i sretan. Sreća je danas bila na mojoj strani".

Trka oko Italije će se još dva dana održavati u Holandiji. Sutra i prekosutra su na rasporedu dvije sprinterske etape, duge 190 kilometara. Nakon toga slijedi dan odmora, a od utorka će vozači početi voziti u Italiji. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi