Još jedan bolan poraz i hiljadu pitanja - Zašto?
Foto: EPA

Svjetsko rukometno prvenstvo

Još jedan bolan poraz i hiljadu pitanja - Zašto?

Edmir Škorić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u četvrtom kolu grupe B Svjetskog prvenstva u Kataru doživjela treći poraz. Izabranike Dragana Markovića savladao je Tunis rezultatom 27:24, iako je ruku na srce, rezultat mogao biti i drugačiji. Naši momci su ostavili srce na terenu, borili su se do posljednjeg atoma snage, no za pobjede na velikom takmičenju potrebno je i nešto više od borbenosti. Iskustva, smirenosti u presudnim momentima, pa i poštivanja od strane Međunarodne rukometne federacije... 

Pribojavali smo se lošeg otvranja utamice i baš se to dogodilo. Tej, Gharbi, Boughanmi su kaznili našu zbunjenost i Tunis je već vodio 3:0, ali je Malinović u četvrtoj minuti iz drugog pokušaja pogodio i prekinuo negativnu seriju.

Potom slijedi i gol Ovčine za 3:2, ali Tunis je održavao prednost i dobro koristio sedmerce, koje je Boughanmi pretvarao u pogotke. Inače, Tunis je u prvih pola sata izveo čak pet sedmeraca naspram našeg jednog.

Tunis je u više navrata odlazio na plus tri, ali bismo se svaki put uspjeli vratiti na gol zaostatka. Konačno smo u 24. minuti, preko Vražalića, izjednačili, a ubrzo i po prvi put poveli, kada je Toromanović postigao svoj drugi gol na meču.

U zadnjoj minuti Grahobvac brani, Malinović se izdiže i pogađa za 14:14. Iako smo očekivali da to bude sve u prvom dijelu, Tunižanima je nekoliko sekundi bilo dovoljno da postignu 15. gol i odu s minimalnom prednosti na odmor. Salah je bio precizan za 15:14.

Otvaramo puno bolje drugi dio, Karačić odmah zabija za novo izjednačenje (15:15). No, Tunižanu uz novi sedmerac vraćaju vodstvo. Tej je iz kontre postigao drugi gol, Tunis je stigao do dva gola prednosti (17:15) nakon pet minuta igre u nastavku. Sanai je pogodio za plus tri (18:15), u tim trenucima smo igrali bez isključenih Vranješa i Burića, te smo ionako bili bezidejni u napadu…

Hammad postiže gol za 19:15 i čini se da je tu susret prelomljen. Nismo imali snage ni ideje, Tunižani su bili nezaustavljivi za našu odbranu. Nismo se, ipak, unatoč svemu, predali. 

Burić i Malinović za našu mini seriju i opet smo bili u igri za osminu finala. S igračem više, dolazimo do trećeg vezanog gola. Malinović je poslužio Ovčinu, koji se dobro snalazi u ulozi pivota. Nije nam nimalo dobro došao promašeni sedmerac Terzića kod rezultata 18:20 u 44. minuti. 

Ušlo se u neizvjesnu završnicu. Zadnjih desetak minuta igralo se gol za gol. Nakon dugo vremena smo u 52. minuti, nakon sjajne kontre i gola Vranješa, konačno stigli tvrde Tunižane (22:22). 

U 52. minuti smo se uspješno odbranili, pa preko Čelice poveli sa 23:22, a onda nas je i sreća pogledala - Tunižani nisu iskoristili sedmerac. Marković je pozvao time-out i imali smo priliku otići na plus dva. Perić je raspalio, poveli smo 24:22 na šest minuta do kraja utakmice. U tim momentima ostajemo s dva igrača manje, što Tunis koristi. Salah je pogodio sa sedam metara za 24:23... Bilo je jasno, velika drama nas očekuje u zadnjim minutama. Nakon promašaja Karačića, Sanai pogađa za izjednačenje (24:24). Čelica potom nije uspio pogoditi, a Sanai na drugoj strani postiže gol za novu prednost Tunižana.

I onda smo, očekivano, nakon nekoliko skandaloznih sudijskih odluka, nestali s parketa i to u najvažnijim momentima susreta. Malo sudije, malo mi sami i još jedan bolan poraz. Zašto?

BiH - Makedonija 24:27

Burić, Vražalić 1, Terzić, Vranješ 4, Toromanović 3, Burić 1, Malinović 6, Karačić 3, Ovčina 4, Perić, Prce, Čelica, Burić, Janković, Mikić.

Tej 2, Magaiez, Hmam, Gharbi 2, Hedoui, Touati, Hammed 1, Mganem, Jallouz 1, Bannour, Boughanmi 6, Chourief, Sanai 2, Salah 3, Toumi 4. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti