Federer piše istoriju

Federer piše istoriju

Adnan Beganović

Švicarski teniser Roger Federer na korak je do sna. Nakon fenomenalnog meča i sjajne igre, kako Švicarca tako i njegovog protivnika, Argentinca Del Potra, Federer se uspio plasirati u finale gdje ga čeka Nadalov "krvnik" Robin Soderling. 

Federer i Del Potro u polufinalu Roland Garrosa oduševili su sve ljubitelje žute loptice. Meč između ova dva sjajna tenisera trajao je 3 sata i 15 minuta, a više razloga za slavlje imao je Švicarac, koji je ovom pobjedom došao na korak do jedine Grand Slam titule koja mu nedostaje.

Prvi set otišao je na stranu Argentinca i tada je bilo jasno da će Federer morati dati sve od sebe da bi  došao do finala. Drugi set otišao je u 13. igru, a tu je švicarski teniser pokazao svoju veličinu slavivši u tie-breaku sa 7:2.

Treći set ponovo ide na stranu Argentinca i sve je mirisalo na veliko iznenađenje. Ali, Federer kao da od tog momenta ubacuje u brzinu više, pa četvrti set rješava u svoju korist (6:1).

Odlučujući peti set bolje otvara Federer i u početnoj fazi uzima servis Del Potru (3:1), te tada se činilo dolazi do prednosti koja znači samo jedno, pobjedu Švicarca i veliki duel sa Robinom Soderlingom. No, mladi Argentinac odmah vraća izgubljeni servis i poravnava na 3:3. U tim momentima publika u Parizu utihnula je i svi su očekivali kraj kakav nikako ne žele. Ali, najbolji od najboljih ponovo igra fenomenalan tenis na Del Potrov servis i dolazi do prednosti koju do kraja nije ispuštao iz svojih ruku.

U nedelju švicarski teniser igra meč karijere i ukoliko pobijedi Soderlinga konačno će osvojiti Roland Garros i uzeti 14 Grand Slam naslov, te dostići velikog Samprasa.

Roland Garros, polufinale:
Federer – Del Potro 3:2 (3:6, 7:6, 2.6, 6:1, 6:4)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.