'Lova do krova': Koliko zarađuju osvajači medalja na SP-u u atletici?

Jedno je sigurno-bogati šeici neće štediti ni malo

'Lova do krova': Koliko zarađuju osvajači medalja na SP-u u atletici?

S. Grebović

Još samo osam dana dijeli nas do početka najvećeg atletskog događaja godine - Svjetskog prvenstva u Dohi.

Najveća smotra najboljih atletičara svijeta biće održana u prijestolnici Katara, Dohi od 27. septembra do 6. oktobra tekuće godine. Mjesto održavanja će biti spektakularni stadion Khalifa, o kojem ste ranije mogli čitati.

Očekuje nas zaista pravi spektakl, a ljubitelji atletike u našoj zemlji će s najvećim nestrpljenjem čekati da vide nastupe naša dva predstavnika, Amela Tuku u utrci na 800 metara 28. septembra i bacača kugle Mesuda Pezera, koji će nastupiti 2. oktobra.

Image result for world athletics championships 2019

Ovo prvenstvo će biti po mnogo čemu specifično, između ostalog ovo će biti i daleko najnagrađivanije prema najavama organizatora. Naime, svi pobjednici bez obzira o kojoj se disciplini radi, inkasirat će 60 hiljada američkih dolara.

Drugoplasirani će dobiti duplo manje, odnosno 30 hiljada, dok će bronzani pojedinac biti bogatiji za 20 hiljada američkih dolara. Neće biti nagrađivani samo oni takmičari koji se nađu na postolju, pa će tako četvrtoplasirani dobiti 15, petoplasirani 10, šestoplasirani šest, sedmi pet, a osmi četiri hiljade američkih dolara.

Također, novčane nagrade će biti dodijeljene i timovima prema sljedećem kriteriju:

Zlato - 80,000 US$
Srebro - 40,000 US$
Bronza - 20,000 US$
4. mjesto - 16,000 US$
5. mjesto - 12,000 US$
6. mjesto - 8000 US$
7. mjesto - 6000 US$
8. mjesto - 4000 US$

Organizatori su dodali i to da je novčana sredstva osigurala Nacionalna banka Katara (QNB).

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi