Alonso letio s bolidom na stazi, čudesno se vratio u utrku, a onda je donesena skandalozna odluka!

Nije to zaslužio

Alonso letio s bolidom na stazi, čudesno se vratio u utrku, a onda je donesena skandalozna odluka!

E. Čaušević

Ljubitelji Formule 1 sinoć su mogli uživati u spektakularnoj utrci u Austinu za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država, a u centru pažnje na kraju je bio legendarni Fernando Alonso koji je imao dan za pamćenje.

U Austinu je na kraju do pobjede došao nevjerovatni Max Verstappen koji je ove sezone jednostavno nezaustavljiv. I pored toga što je sredinom utrke imao problema u boksu prilikom zamjene guma na kraju je Nizozemac uspio da dođe do pobjede.

Verstappen je nekoliko krugova prije kraja prestigao ljutog rivala Lewisa Hamiltona i ponovo je pokazao dominaciju koju ima Red Bull ove sezone.

Međutim, pored borbe za pobjedu sinoć smo u Austinu gledali zaista pravi spektakl i nekoliko situacija za pamćenje. U centru pažnje posebno je bio Fernando Alonso koji je nakon sudara sa Strollom čak "letio" s bolidom na stazi.

Prilikom pokušaja preticanja Stroll je napravio ogromnu grešku i prekasno je krenuo u odbranu pozicije zbog čega je došlo do kontakta između njega i Alonsa što je lansiralo Španca u zrak.

Na svu sreću Alonso je uspio nekako da izbjegne direktan sudar u ogradu, te se nekako s bolidom dovukao do boksa gdje je zamijenio gume i prednje krilo i uspio je da nastavi utrku.

Oglasi

Alonso se vratio skoro na samo začelje, ali ga to nije zaustavilo. Fantastičnom vožnjom bivši prvak došao je do čak sedme pozicije i uspio je da osvoji bodove što je sigurno za svaku pohvalu.

Međutim, nekoliko sati kasnije FIA donosi skandaloznu odluku i kažnjava Alonsa zbog nesigurnog puštanja na stazu što je izazvalo bijes u svijetu Formule 1.

Naime, zbog sudara je njegov bolid imao oštećenje, a kasnije mu je dok je preticao jednog od rivala otpao lijevi retrovizor za kojeg niko u boksu nije ni mogao znati da je oštećen i da ga samo sklone dok je on bio u boksu nakon sudara sa Strollom.

Alonso je tako dobio čak 30 sekundi kazne i ostao je bez bodova u Austinu iako ih je i pored svih poteškoća itekako zaslužio.

No, ono što je posebno izazvalo revolt kod ljubitelja Formule 1 jeste da je bilo i dosta diskutabilnijih situacija na stazi, ali da su kazne bile minimalne ili skoro nikakve, te da Alonso nije zaslužio da se na njemu testira neka strogoća.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi