Charles Leclerc i Lewis Hamilton diskvalifikovani
FOTO: EPA

Nakon utrke u Austrinu

Charles Leclerc i Lewis Hamilton diskvalifikovani

Haris Zilić

Karavan Formule 1 bliži se kraju kada je u pitanju tekuća sezona. Od ranije je poznato da je Max Verstappen osvojio treći naslov u nizu, a Red Bull novi naslov u konkurenciji konstruktora.

U vikendu iza nas vožena je Velika nagrada SAD-a u Austinu koja je podigla i malo prašine u Formuli 1.

Naime Lewis Hamilton i Charles Leclerc su diskvalificirani sa VN Sjedinjenih Američkih Država zbog nepoštivanja ograničenja dasaka na bolidu, a ta informacija je i zvanična, što znači da je došlo do pomjeranja u poretku utrke, ali i proetku šampionata.

"Sudije napominju da je na takmičaru odgovornost da osigura da je bolid u skladu propisia cijelo vrijeme tokom utrke. U ovoms lučaju, zadnje proklizavanje u području definisanom u izvjetaju tehničkog delegata bilo je izvan pragova, što uključuje toleranciju trošenja", navodi se u saopštenju direkcije utrke.

Nakon diskvalifikacije napredovalo je dosta vozača u konačnom poretku.

Oglasi

Lando Norris je tako stigao na drugo mjesto, dok je Carlos Sainz završvio na postolju i upisao još jedan podijum ove sezone. Sergio Perez je napredovao do četvrte pozicije, Geroge Russel do petog mjesta.

Diskvalifikacije su dobro došle i manjim ekapama. Tako je Pere Gasly u Alpini stigao do šeste pozicije, a Lance Stroll u Aston Martinu do sedme.

Yuki Tsuonda je u Alpha Tauriju završio osmoplasirani, a najviše se raduju u Williamsu jer su oba vozača osvojila bodove, Alexander Albon je deveti, a Logan Sargent na desetoj poziciji.

U generalnom proetku Verstappn je ldier sa 466 bodova, perez ima 240, Hamilton je ostao na 201, Alonso ima 183, Sainz je sada na 171, a Norris ima159 i presitgao je Leclerca koji ima 151 bod.

U konstruktorima Red Bull ima 706, mercedes 244, Ferrari 322 i do kraja nas očekuje velika borba Mercedes i Ferrarija za drugo mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi