Novi cirkus u Formuli 1: Ni Fernando Alonso ne može da vjeruje šta je FIA uradila

Baš su nevjerovatni

Novi cirkus u Formuli 1: Ni Fernando Alonso ne može da vjeruje šta je FIA uradila

E. Čaušević

Proteklog vikenda ljubitelji Formule 1 pratili su fantastičnu utrku za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država, a u centru pažnje nakon utrke našao se iskusni Fernando Alonso jer su svi bili neugodno iznenađeni kada je FIA objavila da je španski vozač žestoko kažnjen zbog čega je ostao bez bodova.

U Austinu smo u nedjelju gledali pravi spektakl i jednu od najuzbudljivijih utrka ove sezone na kojoj je na kraju slavio Max Verstappen koji je i pored određenih problema koje je imao uspio da dođe do nove pobjede i nastavi dominaciju.

Međutim, u centru pažnje nakon ove utrke našao se Fernando Alonso koji je također imao sjajan vikend i pored sudara sa Lanceom Strollom na kraju je nekadašnji šampion uspio da dođe do sedme pozicije.

Naime, sredinom utrke Alonso je pokušao prestići Strolla koji je prekasno krenuo u defanzivni manevar zbog čega je došlo do kontakta, a Alonso je čak s bolidom poletio kroz zrak i na svu sreću nije se direktno zabio u zaštitnu ogradu.

Španac je imao određena oštećenja na bolidu zbog čega je otišao u boks, dok Stroll nije uspio da nastavi utrku i odustao je.

Oglasi

Alonso je i pored ovoga uspio na kraju fantastičnom vožnjom da dođe do čak sedme pozicije i vrlo važnih bodova za Alpinu u konstruktorskom poretku.

Ipak, pravi šok uslijedio je tek nakon utrke. FIA je objavila da je Alonso kažnjen s dodatnih 30 sekundi zbog čega je pao na začelje i ostao je bez bodova što je za mnoge bilo skandalozno.

FIA je to pravdala objašnjenjem da je Alonso nesigurno pušten nazad na stazu nakon sudara jer je kasnije u vožnji otpao lijevi retrovizor, ali niko nije mogao da vjeruje da su ga kaznili jer se uopšte nije moglo vidjeti da je retrovizor oštećen.

Međutim, da je FIA postala pravi cirkus što se tiče odluka pokazali su i jutros pred vikend u Meksiku.

Oni su ponovo sve šokirali odlukom da se kazna za Alonsa iz Austina poništava i da je on vraćen na sedmo mjesto, te su mu vraćeni bodovi koje je na stazi osvojio. To samo dokazuje da FIA mora hitno nešto da mijenja jer takvi skandali im uopšte ne trebaju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti