Suze šampiona za sami kraj, junački nastup Leclerca i gorak ukus u ustima Pereza

Završena još jedna sezona Formule 1

Suze šampiona za sami kraj, junački nastup Leclerca i gorak ukus u ustima Pereza

Endin Čaušević

Max Verstappen je pobijedio u posljednjoj utrci sezone za Veliku nagradu Abu Dhabija, ali u prvom planu danas je bio legendarni Sebastian Vettel koji je otišao u penziju, te nevjerovatna borba između Charlesa Leclerca i Sergija Pereza za titulu vicešampiona.

Verstappen je i u posljednjoj utrci sezone pokazao dominaciju i dokazao da je trenutno daleko najbolji vozač u Formuli 1, te je Nizozemac od početka do kraja vodio u ovoj utrci i zasluženo slavio.

Međutim, aktuelni prvak nije bio toliko u centru pažnje jer su današnju utrku u Abu Dhabiju obilježile neke druge priče koje će se sigurno dugo pamtiti.

Prije svega to se odnosi na četverostrukog šampiona Sebastiana Vettela koji je danas otišao u penziju i odvozio je posljednju utrku u karijeri, ali u stilu jer je uspio na kraju da osvoji jedan bod.

Vettel je završio današnju utrku na desetoj poziciji i uspio je osvojiti bod, a nakon utrke dobio je fantastičan oproštaj na stazi i obratio se fanovima od kojih je dobio ogromne ovacije koje je zaista zaslužio.

Oglasi

Njemački vozač je sigurno jedan od najvećih svih vremena u Formuli 1 i jasno je da će nedostajati na stazi od naredne sezone, ali odlučio je da je vrijeme da se posveti svojoj porodici i mjesto u bolidu prepusti nekom drugom.

Pored toga glavna tema današnje utrke bila je i velika borba Leclerca i Pereza koji su se do posljednje krivine borili za drugu poziciju koja je donosila također i drugo mjesto u ukupnom poretku, te titulu vicešampiona.

Perez je od početka imao drugo mjesto i vozio je odličnim tempom, ali danas su Leclerc i Ferrari funkcionisali savršeno i za divno čudo konačno su odabrali pravu taktiku za utrku koja je dala odličan rezultat.

Za razliku od Pereza vozač Ferrarija je samo jednom otišao u boks da mijenja gume, te je do kraja u fantastičnom tempu uspio da vozi na tvrdom setu guma.

Perez je imao novije gume i rapidno je skidao razliku u finišu utrke, ali nije imao dovoljno vremena da barem pokuša napasti Leclerca. Izgubio je previše vremena dok je prestigao Hamiltona, te pojedine vozače koji su zaostali za cijeli krug i na kraju je sve to pomoglo Leclercu da osvoji drugo mjesto i titulu viceprvaka.

Oglasi

Sigurno da će Meksikanac i dalje biti jako ljut zbog toga što ga Verstappen nije propustio na prethodnoj utrci što bi drastično promijenile stvari, a gorak ukus u ustima Pereza će sigurno dugo ostati zbog svega toga.

Također, danas su se od Formule 1 oprostili Ricciardo, Schumacher i Latifi koji su ostali bez ugovora za iduću sezonu i čekati će šansu da se pokušaju vratiti na scenu u sezoni 2024.

U TOP 10 danas su završili još Sainz, Russell, Norris, Ocon, Stroll i Ricciardo. Hamitlon je zbog kvara na bolidu odustao tri kruga prije kraja i tako je zaokružio vjerovatno najgoru sezonu u svojoj karijeri.

Top Komentari

kurjak
Hamilton je za Verstapena Michael Schumacher.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi