Da li znate šta se dešava sa bolidima Formule 1 po završetku sezone? Mercedes je mnoge iznenadio
FOTO: EPA

Ekipe svake godine imaju nove bolide

Da li znate šta se dešava sa bolidima Formule 1 po završetku sezone? Mercedes je mnoge iznenadio

H. Zilić

Sezona u Formula 1 završena je krajem novembra, ekipe i vozači su na pauzi sve do početka marta naredne godine kada kreću nova uzbuđenja.

Poznato je da svake godine ekipe mijenjaju bolide, dograđuju kako bi bili sve bolji i konkurentniji na stazi.

Vjerovatno ste se nekad zapitali šta bude sa bolidima nakon završene sezone?

Tajnu su otkrili iz Mercedesa. Bolidi iz prethodnih sezona ostaju u glavnoj garazi. Pojedini se rastave i koriste se njihovi dijelovi.

Mešutim, neki bolidi stoje i upale se jednom godišnje radi motora.

Oglasi

Bolidi koji se ne rastavljaju uglavnom služe novim momcima koji dolaze na probe u timove i koriste ih na probnim vožnjama.

Konfiguracije novih bolida spremaju se tokom tekuće sezone, kako bi bili spremni na zimu za prve probe.

Probe za novu sezonu se uglavnom održe u februaru.

Pored standardnih proba, ekipe dorade i određen broj testnih krugova, kako bi se utvrdili svi detalji pred start sezone.

Red Bull je godinama unazad pokazao da najbolje 'pravi kofnguracije bolida, a da li će dobiti konkurenciju u 2024. godini saznat ćemo već u mjesecu martu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi