Formula 1 donijela veliku odluku: Kraj za Rusiju!
Foto - EPA

Ugovor u potpunosti raskinut

Formula 1 donijela veliku odluku: Kraj za Rusiju!

Midhat Šljivak

Rukovodstvo Formule 1 odlučilo je u potpunosti raskinuti saradnju s Rusijom i trka za Veliku nagradu ove zemlje više se neće voziti.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu Formula 1 je prvo odlučila da se trka u Sočiju u septembru ove godine neće održati, a danas je stigla informacija da je ugovor s Rusima u potpunosti raskinut.

Ugovor između F1 i Rusije važio je do 2025. godine. Međutim, u narednim godinama trke u ovoj zemlji neće biti i ko zna kada će se najbrži cirkus vratiti u Rusiju.

Trka za Veliku nagradu Rusije na stazi u Sočiju se održava od 2014. godine. Najveći broj pobjeda ima Lewis Hamilton koji je slavio pet puta.

Pored njega razloga za slavlje imali su još Nico Rosberg, te dva puta finski vozač Valtteri Bottas.

Nagrade pobjednicima uglavnom je dodjeljivao ruski predsjednik Vladimir Putin zbog čije odluke o napadu na Ukrajinu danas ispaštaju ruski sportisti.

Oglasi

Ne postoji čovjek na svijetu koji bi Vladimiru Putinu napravio ono što je Lewis Hamilton

Jedan od najboljih vozača Formule 1 Lewis Hamilton 2015. godine je napravio potez na koji bi se rijetko ko usudio.

Britanac je pobijedio na Velikoj nagradi Rusije u Sočiju, a nagradu za trijumf dodijelio mu je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Njegov susret s Putinom ostat će zauvijek upamćen kao jedan od najčudnijih koji se desio na proslavi pobjede u takmičenju Formule 1.

Hamilton je šampanjcem kojeg je dobio poprskao i ruskog predsjednika koji je želio da odjuri što prije s bine.

On se ovog detalja prisjetio gostujući u emisiji Jimmyja Kimmela i iznio je neke zaista jezive podatke.

"Čudno je to što su mi rekli da je to zapravo bio njegov dvojnik. Imali su toliko osiguranja, a došli su s tim torbama s veoma ozbiljnim prtljagom unutra", istakao je Hamilton i na pitanje Kimmela da li zaista vjeruje da je na bini bio Putinov dvojnik je odgovorio:

"Nemam pojma. Znam samo da nisam želio da ga poprskam. Gledao sam filmove i znam za šta su sve Rusi sposobni", našalio se Hamilton.

Tri godine kasnije Putin se našao s Hamiltonom oči u oči. Britanac je obećao da će biti oprezniji.

"Ove godine neće biti prskanja. Prošli put to nisam bio ja, već neko drugi", pravdao se Hamilton i zatim je ispunio obećanje na bini.

Top Komentari

Soci svakako je grad koji otet jos od vrijemna carske Rusije, otet je od Cherkeza, Cherkezima pripada taj grad. Rusi su samo otimali i sirili veliku Rusiju, zato je Rusija i najveca zemlja na planeti, inace originalna autohtona rusija trebala bi biti upola manja od dansnje Rusije. Zelim slobodu i nezavisnost za 22 nacije u Rusiji koji zive.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi