Lewis Hamilton na nevjerovatan način došao do nove pobjede
Foto - EPA

Trijumf Britanca

Lewis Hamilton na nevjerovatan način došao do nove pobjede

M. Šljivak

Vozač Mercedesa Lewis Hamilton pobijedio je na Velikoj nagradi Španije, četvrtoj trci sezone u šampionatu Formule 1.

Sedmostruki prvak svijeta je na stazi Catalunyja ostvario treći trijumf ove sezone i ukupno 98. u karijeri a iza sebe je ostavio Maxa Verstappena u Red Bullu.

Na pobjedničko postolje popeo se i drugi vozač Mercedesa Valtteri Bottas koji je završio kao treći.

Hamilton je na početku trke izgubio pol poziciju. Verstappen ga je pretekao i vodio je gotovo kompletnu trku.

Uspio je Hamilton potom da se približi Nizozemcu na samo pola sekunde, a zatim je iznenadio sve odlaskom u boks i nakon toga je na korištenim srednjim pneumaticima skidao i do dvije sekunde po krugu.

Sedam krugova prije kraja došao je do šanse da pretekne Verstappena. U tome je i uspio i Mercedes je još jednom pokazao da su zaista nevjerovatni u planiranju tokom trke.

Verstappen je na kraju uspio da odveze najbrži krug trke i da osvoji dodatni bod, ali svakako da ima čim da žali nakon ove trke.

Identičan plasman kao na današnjoj trci je u ukupnom poretku. Hamilton ima 94 boda, Verstappen je drugi sa 80, a Bottas ima 47 bodova.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 23. maja trkom za Veliku nagradu Monte Carla.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi