Svi misle da im je lako: Brutalni treninzi vozača Formule 1 mnoge ostavljaju bez riječi

Mukotrpne pripreme za utrke

Svi misle da im je lako: Brutalni treninzi vozača Formule 1 mnoge ostavljaju bez riječi

E. Čaušević

Vozači u Formuli 1 imaju jedan od najtežih poslova kada je svijet sporta u pitanju jer je nevjerovatno kroz kakve pripreme i treninge oni moraju proći da bi mogli da voze bolid u najbržem cirkusu na svijetu.

Vozači koji uspiju da dođu do Formule 1 koja je najveća scena kada je automoto sport u pitanju moraju da prođu pripreme i treninge koji traju godinama kako bi jednog dana sjeli u bolid Formule 1.

Mnogima onako na prvu izgleda da tu nema ništa previše komplikovano, te da bi svako mogao da vozi Formulu 1 i utrkuje se, ali to je daleko od jednostavnog.

Vozači od malih nogu se spremaju za onu najveću scenu što je Formula 1, ali i kada tu dođu moraju da svakodnevno rade maksimalno na sebi i svom tijelu kako bi mogli da izdrže sve te napore.

Već se zna da vozači znaju izgubiti i po nekoliko kilograma u toku utrke, te da se tokom cijele sezone moraju paziti da ne jedu previše jer postoje određene kilaže koje nikako ne smiju da prelaze.

Oglasi

Također, tu su i mukotrpni treninzi kako bi i fizički bili u dobroj formi, te mogli podnijeti sve te napore kroz koje tijelo prolazi tokom jedne utrke i jurenja ni stazu u bolidu koji ide preko 300 kilometara na sat.

Na društvenim mrežama pojavio se video na kojem se najbolje vidi kako izgleda priprema jednog vozača Formule 1, te da taj sport uopšte nije tako jednostavan kako se misli.

@formulaoneworld5

#f1 #f1training #f1romania #fyp #fypシ

♬ original sound - FormulaOneWorld - FormulaOneWorld

Inače, nova sezona Formule 1 počela je prije desetak dana i već sada je jasno da će to biti nastavak dominacije Red Bulla i Maxa Verstappena.

Verstappen je sezonu otvorio na najbolji način jer je upisao pobjede na utrkama u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, te se nažalost pokazalo da su ostale ekipe nivo ispod Red Bulla što nam baš i ne garantuje uzbuđenja u ovoj sezoni.

Nova utrka Formule 1 na rasporedu je 24. marta na legendarnoj stazi u Melbourneu gdje će se voziti trka za Veliku nagradu Australije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi