Zaštitni sistem spasio život Hamiltonu, a prije pet godina ga nije želio na svom bolidu

Sigurno je promijenio mišljenje

Zaštitni sistem spasio život Hamiltonu, a prije pet godina ga nije želio na svom bolidu

E. Čaušević

Utrku za Veliku nagradu Italije obilježio je sudar između Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona.

Sudar dvojice najboljih vozača iz ove sezone desio se u 28. krugu kada je Verstappen napravio grešku i zabio se u Hamiltona, a zatim je i "najahao" na njegov bolid.

Obojica su morala da odustanu od utrke, a Hamilton je bio itekako ljut zbog svog rivala koji je kasnije kažnjen zbog ovog poteza.

Međutim, ubrzo nakon toga pojavile su se fotografije kako je točak Verstappenovog bolida udario Hamiltona u kacigu i na svu sreću vozač Mercedesa nije ozbiljnije povrijeđen.

Zaštitni sistem "halo" spasio je život Hamiltonu, a zanimljivo da je Britanac prije pet godina odbija da isti bude dio njegovog bolida.

Ovaj zaštitni sistem uveden je kako bi vozači bili sigurniji ukoliko dođe do prevrtanja bolida ili situacija kao u nedjelju, ali zbog izgleda mnogima se nije sviđao. Među kritičarima bio je i Hamilton koji je 2016. godine smatrao da mu to ne treba.

"Nadam se da ćemo mi vozači imati opciju da biramo da li želimo ili ne ovaj zaštitni sistem na bolidu. Sigurno vam mogu reći da ga ja ne želim vidjeti na svom bolidu. Nadam se da nam neće to biti na bolidima jer je velika promjena. Sviđa mi se kako sada izgleda i znam da je više rizično nego s tim zaštitnim sistemom, ali to je draž ovog sporta. Radije bih rizikovao i vozio bez toga", rekao je Hamilton prije pet godina.

Međutim, sada je sigurno da je on promijenio mišljenje pogotovo nakon utrke u Monzi gdje mu je ovaj zaštitni sistem spasio život.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi