Mercedes uputio žalbu na trku u Abu Dhabiju
Foto - EPA

Nakon čudnih odluka

Mercedes uputio žalbu na trku u Abu Dhabiju

M. Šljivak

Ekipa Mercedesa uputila je zvaničnu žalbu FIA zbog dešavanja u finišu trke Formule 1 u Abu Dhabiju.

Vozač ovog tima Lewis Hamilton izgubio je prvo mjesto u posljednjem 58. krugu od glavnog rivala Maxa Verstappena i ostao je bez titule prvaka.

Nakon utrke Mercedes je odlučio da se žali zbog odluka koje su se desile u samom finiš u i koje su Verstappenu omogućile da se približi Hamiltonu.

Verstappenu je bilo zabranjeno da obilazi vozila koja kasne za čitav krug, a tim bolidima je izrečena zabrana da prestižu safety car i vrate se u krug kojeg vozi lider (Hamilton).

Odluka je potom povučena. Svi su mogli da rade šta žele na stazi, a zatim se sigurnosno vozilo povuklo sa staze.

Oglasi

To je omogućilo Verstappenu da se približi i da napadne Hamiltona. Uspio ga je potom i prestići i osvojiti šampionsku titulu.

Međutim, Mercedes je odlučio da uputi žalbu i ostaje nam da vidimo šta će se desiti i kakva će odluka biti.

Verstappen i Hamilton - preticanje

U zaista nevjerovatnoj trci u kojoj je Lewis Hamilton vodio od prvog do posljednjeg kruga, Verstappen je uspio u posljednjim sekundama da prestigne Britanca i da osvoji titulu prvaka.

Hamilton je imao rekordnu osmu titulu u rukama, ali je zatim došao trenutak zbog kojeg su Mercedes i britanski vozač ostali u šoku.

Nicholas Latifi je izletio sa staze, ušao je sigurnosni auto i to je dalo šansu Verstappenu da finišu napadne Hamiltona.

Napad na sada već bivšeg šampiona bio je uspješan. Verstappen ga je prestigao u 58. krugu, prošao je prvi kroz cilj i osvojio je svoj prvi naslov prvaka.

Top Komentari

Sanagoal
Hamilton je bio siguran pobjednik ali njegov tim je napravio gresku jer nije promjenio gume u finišu trke i sad se žale. Kakv zadnji krug Maxa, za 10!
10 6
E.Car
Kontroverzna je bila odluka da bolidi ne smiju da se poredaju po poretku kako je to uvijek pravilo. Kasnije su shvatili grešku i promjenili je. Mercedes je pogriješio što su previše vjerovali u sebe. To im se obilo o glavu.
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti