Politički zatvorenici iz Bahreina spas vide u svjetskom prvaku kojem su poslali pismo

Očekuju pomoć od Lewisa Hamiltona

Politički zatvorenici iz Bahreina spas vide u svjetskom prvaku kojem su poslali pismo

Edmir Škorić

Prvak Formule 1 Lewis Hamilton primio je pismo političkih zatvorenika iz Bahreina, koji tvrde da su žrtve kršenja ljudskih prava. Oni traže od Britanaca da se zauzmu za njih i objave njihov slučaj.

Prema The Guardianu, autori pisama poslanih Hamiltonu hvale njegovu predanost borbi protiv rasizma, težnji za jednakošću i ljudskim pravima. Publicitet sedmostrukog svjetskog prvaka Formule 1 mogao bi "napraviti veliku razliku", smatraju zatvorenici.

Kršenja ljudskih prava traju već godinama u Bahreinu. 2018. godine Amnesty International objavio je izvještaj o tome na 58 stranica. Mnogi zatvorenici, kojima se sudilo na nepravednim suđenjima na vojnim sudovima i kojima je izrečena kazna zatvora, nisu pušteni, čak iako su osuđeni samo zbog vođenja i sudjelovanja u antivladinim protestima tamo gdje nisu koristili ili poticali nasilje. Mnogi od njih izdržavaju kaznu do danas, bez šanse za puštanje.

Nakon pobjede na VN Turske, Hamilton je javno izjavio da Formula 1 ne bi trebala biti ravnodušna prema kršenju ljudskih prava.

"Prepoznajemo da se moramo suočiti s kršenjem ljudskih prava i ne zanemariti kršenja u zemljama u koje idemo, ne samo za 20 ili 30 godina, već sada", rekao je svjetski prvak.

U utorak je skupina od 30 predstavnika različitih stranaka i organizacija za ljudska prava (Bahreinski institut za prava i demokraciju) pisala izvršnom direktoru Formule 1, ističući "niz zabrinutosti zbog ugnjetavanja i zlostavljanja građana Bahreina", navodi se u članku britanskog Guardiana.

"Osobno sam radio na tim slučajevima dugi niz godina i još uvijek me slama srce čitajući njihova dirljiva svjedočenja. Kao zaštitno lice modernog moto sporta, Hamilton ima stvarne šanse promijeniti svoj sport na bolje. Nadam se da će govoriti u ime ovih hrabrih žena i muškaraca", rekao je Lord Scriven.

Lewis Hamilton još nije odgovorio na pisma, niti je dao službenu izjavu o kršenju ljudskih prava u Bahreinu. U dokumentu koji je poslan svjetskom prvaku Formule 1, zatraženo je da na sljedećem Grand Prixu nosi majicu, pokazujući podršku političkim zatvorenicima. To bi trebala biti poruka usmjerena prema premijeru. U tekućoj sezoni Lewis Hamilton pojavio se na utrkama F1 u majicama koje promoviraju jednakost ili pokret Black Lives Matter.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi