Da li Red Bull ostaje bez svog najvažnijeg čovjeka? "Slučaj Hamilton" pokazao da je u F1 sve moguće

Razgovori su već obavljeni u Saudijskoj Arabiji

Da li Red Bull ostaje bez svog najvažnijeg čovjeka? "Slučaj Hamilton" pokazao da je u F1 sve moguće

Endin Čaušević

Red Bull već nekoliko godina dominira u Formuli 1 i čini se da je sve jasnije da se ni ove sezone neće završiti era ovog tima. Jedan od najzaslužniji za to je Adrian Newey koji je ponovo napravio sjajan bolid, no sada stižu vijesti koje su uzdrmale Red Bull jer njihov najvažniji član na stolu ima drugu ponudu.

Red Bull je nakon dominacije Mercedesa koja je trajala sedam godina preuzeo tron Formule 1 jer već nekoliko sezona austrijski tim pravi bolid kojem ostale ekipe jednostavno ne mogu parirati.

To je ponajviše zahvaljujući Adrianu Neweyju koji je inače glavni dizajner u ekipi Red Bulla već skoro dvije decenije, te u posljednje vrijeme najtraženija roba u Formuli 1.

Newey je u Red Bull stigao još 2005. godine i jedan je od najzalužnijih za sve uspjehe koje je ovaj tim ostvario u tom periodu, a bilo ih je zaista mnogo.

On važi za jednog od najboljih dizajnera F1 bolida ikad, te je čovjek koji sigurno pravi razliku u odnosu na bolide Red Bulla i ostalih timova.

Međutim, nakon prethodnog skandala koji se dešavao u ekipi Red Bulla pojavile su se špekulacije da bi Newey mogao napustiti Red Bull što bi za austrijski tim sigurno bio nevjerovatan udarac.

Oglasi

Po kuloarima Formule 1 počele su da kruže priče da Newey na stolu ima ozbiljnu ponudu o kojoj je počeo da razmišlja. Iako ima s Red Bullom višegodišnji ugovor koji je nedavno potpisao čini se da bi mogao da poraži novi izazov.

U pitanju je ponuda koju mu je dao Lawrence Stroll koji je vlasnik Aston Martina. On je Neweyju dao nevjerovatno bogatu ponudu da dođe u ovaj tim, te su oni razgovarali nedavno tokom trkačkog vikenda u Saudijskoj Arabiji.

Aston Martin je već uspio da pridobije brojne inžinjere koji su nekada radili za Red Bull, a ukoliko Neweyja uspiju da dobiju to bi onda sigurno bila prava premija za ovaj tim.

Ono što ide u prilog jeste činjenica da je Aston Martin dogovorio saradnju s Hondom koja će od 2026. godine praviti pogonske jedinice za ovaj tim što već godinama radi za Red Bull, te je Newey itekako upoznat šta Honda nudi.

Oglasi

S druge strane Honda neće od 2026. godine više sarađivati s Red Bullom koji je odlučio da pokrene svoju kompaniju za proizvodnju motora što je mač s dvije oštrice.

U Aston Martinu žele da dođu na sami vrh Formule 1 i ne štede novac. Ako Newey pristane na ono što mu Stroll nudi onda bi to bila velika prekretnica za ovaj tim.

Sigurno da bi dolazak Neweyja doprinio i na drugim poljima, te bi ovaj tim bio dosta privlačniji onim najboljim vozačima F1. Tada ne bi bilo čudo ni da May Verstappen završi u Aston Martinu, ali sve to su još uvijek samo priče iz rubrike "šta bi bilo kad bi bilo".

Newey na stolu ima izdašnu ponudu Aston Martina i dobio je koliko god mu treba vremena da razmisli o istoj. U Formuli 1 smo vidjeli da je sve moguće odlaskom Lewisa Hamiltona iz Mercedesa u Ferrari i odlazak Neweyja iz Red Bulla više ne zvuči kao nemoguća misija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi