Predstavljen impresivni RB20, novi bolid Red Bull Racinga
FOTO: Red Bull

Za predstojeću sezonu

Predstavljen impresivni RB20, novi bolid Red Bull Racinga

H. Zilić

Red Bull Racing je zvanično predstavio novi bolid za predstojeću sezonu Formule 1, koji nosi oznaku RB20. Red Bull Racing će u novoj sezoni najbržeg cirkusa na svijetu braniti dvije titule, onu u vozačkom poretku koju je osvojio trostruki svjetski F1 šampion Max Verstappen, kao i naslov u poretku konstruktora. Sjajnom Nizozemcu će i ove godine timski kolega biti popularni "ministar odbrane", Meksikanac Sergio Perez.

Pored pomenutih vozača tima, ceremoniji predstavljanja novog bolida održanoj u Milton Keynesu, gdje se nalazi fabrika austrijskog F1 tima, prisustvovali su direktor Red Bull Racinga Christian Horner, bivši vozač i legenda tima David Coulthard, dizajner Adrian Newey, tehnički direktor Pierre Waché te dvije Red Bullove vozačice F1 Akadamije Emely de Heus i Hamda Al Qubaisi.

Novi RB20 je nasljednik fenomenalnog prošlogodišnjeg bolida RB19 u kojem je Max ostvario 19 pobjeda u 22 utrke, dok je dva trijumfa upisao Checo. Ekipi Red Bull Racinga je tako "izmakla" pobjeda samo na jednoj jedinoj utrci, a tokom sezone su oboreni brojni rekordi. Prošlogodišnji RB19 u svojoj statistici ima 21 pobjedu, 30 podijuma, 14 pole pozicija i ukupno 860 osvojenih bodova. No, sada je vrijeme za novi nivo, nove izazove i uspjehe. Dame i gospodo, stigao je novi RB20!

"Očigledno je da se radi o evoluciji prošlogodišnjeg bolida, ali dizajneri nisu bili konzervativni, nego agresivni u pojedinim segmentima. Detalji su zaista fenomenalni", izjavio je Horner.

Max će u novom bolidu krenuti po svoju četvrtu šampionsku titulu u nizu.

"Uzbuđen sam, uvijek je uzbudljivo vidjeti novi bolid. Radujem se testiranju u Bahreinu, trebamo razumjeti bolid. Sezona je duga, vidjet ćemo gdje ćemo završiti na kraju", rekao je Max.

Oglasi

Njegov timski kolega je također impresioniran novim bolidom RB20.

"Sretan sam što je cijeli tim složio ovaj nevjerovatan koncept. Sada izlazimo na stazu, vjerujem da smo napravili korak naprijed", kazao je Perez.

Max i Checo predstavili novi dizajn kaciga

Očekivano, dvojac iz Red Bull Racinga će nositi kacige s novim dizajnom. Što se tiče Maxove nove kacige, dizajn je inspirisan prošlošću, odnosno periodom kad je počeo voziti kao četverogodišnjak. Tu su još neki poznati detalji i dosta hroma uključujući siluetu lava kao njegov "zaštitni znak", koja krasi vrh kacige, dok je nazad Verstappenov "V" logotip. Iznad logotipa su tri zlatne zvijezde, koje predstavljaju njegove tri šampionske titule.

Checo se odlučio za dominantnu žutu boju "kako bi ga fanovi mogli prepoznati". Poznato je da je veliki patriota, koji prilikom svakog povratka u Meksiko provodi dosta vremena s porodicom i prijateljima, tako da je očekivano vrh kacige rezervisao za zastavu svoje zemlje. Njegov cilj je da predstavlja svoju zemlju, tradiciju i kulturu. Na stražnjoj strani kacige je natpis "Never give up" (Nikad ne odustaj), kako bi ga Sergio mogao vidjeti svaki put kad stavlja kacigu na glavu. Perez se nada da će mu to donijeti sreću i uspjeh u novoj sezoni Formule 1.

Kad počinje nova historijska sezona Formule 1?

Odbrojavanje do početka nove sezone Formule 1, najduže u historiji takmičenja s 24 utrke, bliži se svom kraju. Predsezonsko testiranje će biti održano od 21. do 23. februara na stazi Sakhir u Bahreinu, a potom na istom mjestu slijedi prvi trkački vikend koji traje od 29. februara do 2. marta. Preciznije, u četvrtak 29. februara vozit će se dva slobodna treninga, u petak 1. marta su na rasporedu treći slobodni trening i kvalifikacije, dok će početak nove sezone u subotu 2. marta ozvaničiti utrka za Veliku nagradu Bahreina. I druga utrka sezone, koja će se voziti u Saudijskoj Arabiji, održat će se u subotu (9. mart), a razlog je početak Ramazana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi