Ključni čovjek potvrdio da napušta Red Bull, navijači se pribojavaju da slijedi prava katastrofa

Newey odlazi iz austrijskog tima

Ključni čovjek potvrdio da napušta Red Bull, navijači se pribojavaju da slijedi prava katastrofa

Endin Čaušević

Navijače Red Bulla jutros je uzdrmala vijest da Adrian Newey nakon 19 godina napušta ovaj tim, a to je ponovo podgrijalo špekulacije da bi mogao preći u Ferrari.

Već nekoliko sedmica se uvekoliko špekuliše o tome da Ferrari svim silama pokušava nagovoriti Neweyja da napusti Red Bull na kraju sezone i pređe u italijanski tim, a jutrošnje vijesti su mnoge šokirale.

Naime, Red Bull je potvrdio da nakon 19 godina šef tehničkog dijela ekipe i legendarni inžinjer koji je zadužen za bolid ovog tima napušta ekipu na kraju ove sezone.

Newey je sigurno jedan od najboljih inžinjera koje je Formula 1 ikada imala, a njegova odluka je itekako šokirala navijače Red Bulla.

On će početkom 2025. godine službeno napustiti poziciju šefa tehničke ekipe Red Bulla, ali iz austrijskog tima navode da to ne znači da će on napustiti ovaj tim već da je dobio novu funkciju.

Iz Red Bulla navode da će Newey raditi ma projektu hiperautomobila RB17 koji će biti predstavljen sredinom ove godine. Ostat će i dio drugih projekata Red Bulla do kraja saradnje, no svi se pitaju šta će biti nakon što ugovor bude raskinut.

Oglasi

Mnogi već sada uveliko špekulišu da bi on mogao da potpiše za Ferrari što bi za Red Bull sigurno bio ogroman udarac. Pored Ferrarija interes da angažuje Neweyja pokazao je i Aston Martin, ali navodno on razmatra samo ponudu italijanskog tima.

"Još kao dječak želio sam biti dizajner brzih automobila Moj san je bio biti inžinjer u Formuli 1 i imao sam dovoljno sreće da taj san ostvarim. Gotovo dva desetljeća bila mi je velika čast igrati ključnu ulogu u napretku Red Bull Racinga od početaka ekipa pa do osvajanja titula", rekao je Newey i dodao.

"Ipak, osjećam da je sada povoljan trenutak da tu palicu predam nekom drugom i da tražim nove izazove za sebe. U međuvremenu posljednje faze razvoja RB17 su pred nama i ostatak vremena ću biti fokusiran na to".

U Red Bullu žale zbog činjenice da ključni dio tima odlazi, a navijači se nadaju da Newey neće potpisati za Ferrari ili neki drugi tim jer bi to za njih bio najteži udarac kada je konkurencija u pitanju.

Navijači se pribojavaju takvog ishoda koji bi bio katastrofalan, a posebno jer su svjesni sada da nije više nemoguće ni da Max Verstappen napusti Red Bull iako ima ugovor do kraja 2028. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti