Sjedio u boksu 35 krugova, vratio se na stazu zbog dva kruga, pa ponovo parkirao bolid u garažu

Utrka za zaborav Sergija Pereza, ali i logičan potez Red Bulla

Sjedio u boksu 35 krugova, vratio se na stazu zbog dva kruga, pa ponovo parkirao bolid u garažu

Endin Čaušević

Sergio Perez danas je totalno podbacio na utrci za Veliku nagradu Japana jer je već na otvaranju utrke morao odustati, no svi su bili iznenađeni kada se Meksikanac u finišu ponovo vratio na stazu kako bi vozio još dva kruga, ali zna se zašto je Red Bull to uradio.

Red Bull je na legendarnoj Suzuki imao odličan vikend jer je Max Verstappen dominantno došao do nove pobjede, dok je ovaj tim odbrani titulu prvaka u konkurenciji konstruktora.

Međutim, atmosfera nije bila baš potpuna zbog očajnog izdanja drugog vozača Red Bulla, Sergija Pereza, koji je jutros u Japanu totalno podbacio.

Već na startu Perez je napravio grešku kada je u dva navrata imao kontakt s Lewisom Hamiltonom. No, to nije bilo sve jer je ubrzo nakon toga totalno izgubio fokus u ovoj utrci.

Meksikanac je nekoliko krugova kasnije udario i Kevina Magnussena zbog čega je dobio pet sekundi kazne koje je odradio kada je u boksu mijenjao gume i prednje krilo, ali i prilikom povratka na stazu Perez ponovo griješi.

Oglasi

Tada je na snazi bilo sigurnosno vozilo, a Perez se nije pravilno vratio na stazu. Tu je dobio još jednu kaznu, ali ubrzo je odlučio da odustane jer je prijavio da ima štetu na bolidu zbog koje ne može da vozi kako treba.

Perez je parkirao bolid u garažu, tu je proveo preko 30 krugova, a potom u finišu su svi zbunjeno gledali kako se vraća u bolid jer je Red Bull odlučio da će on ponovo izaći na stazu.

On se zaista vratio i vozio je još dva kruga i nakon toga definitnivno odustao. No, jasno je zašto je Red Bull donio takvu odluku. Perez je imao kaznu od pet sekundi i nisu željeli da ju prenose na iduću utrku i odlučili su odmah da ju odrade.

Perez je nakon izlaska na stazu već u tom krugu otišao u boks i odradio kaznu, a potom je na kraju idućeg kruga otišao u garažu i parkirao bolid, te je to za njega definitivno bio kraj utrke.

Oglasi

Koliko je Meksikanac očajan u drugom dijelu sezone pokazuju i kazneni bodovi jer ih on ima sad već sedam. Dva je dobio danas zbog incidenata koje je izazvao, te do kraja sezone mora biti itekako pažljiv.

Naime, samo pet kaznenih bodova dijeli Pereza od toga da bude suspendovan od trkanja na jednoj utrci i morat će itekako da vodi računa jer ukoliko nastavi u ovom ritmu i dobije suspenziju mnogi vjeruju da bi to bio njegov kraj u Red Bullu.

Iduća utrka je na rasporedu 8. oktobra kada ćemo gledati utrku za Veliku nagradu Katara u Dohi. Na toj utrci Verstappen ima šansu da odbrani titulu prvaka svijeta i potrebno mu je da osvoji tri boda više upravo od Pereza kako bi to ostvario.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi