Beskućnik postao šampion: "Nisam imao gdje da živim, a vidi me sad..."
Veliko iznenađenje u Londonu i pobjeda Lanea nad Bourkeom (Foto: Screenshot)

Ashley Lane šokirao sve

Beskućnik postao šampion: "Nisam imao gdje da živim, a vidi me sad..."

M. Šljivak

Ashley Lane šokirao je svijet boksa nakon što je sinoć u Londonu prekidom u šestoj rundi savladao apsolutnog favorita Chrisa Bourkea. 33-godišnjak je postao prvak Velike Britanije i Commonwealtha u bantam kategoriji.

Život Ashleyja Lanea nije nikako mazio. Godinama je bio beskućnik, često je razmišljao da sebi oduzme život, ali su ga dvorana i boks uvijek spašavali tragedije.

Nije ovaj 33-godišnjak ni sanjao da će ikada postati šampion. Nisu to slutili ni njegovi rezultati i protekle noći u Londonu je trebao biti lagan zalogaj za Chrisa Bourkea.

Početak meča nije slutio na dobro po Lanea. Bourke je izgledao bolje u uvodne tri runde, no potom su se karte počele okretati u njegovu korist.

Bourke se našao u problemima u šestoj rundi. Udarci koje je upućivao Lane bili su žestoki i sudija je odlučio prekinuti meč.

Oglasi

Naravno, odmah je nastalo veliko slavlje. Apsolutno niko nije očekivao da će baš Lane postati šampion Velike Britanije, a on je nakon meča ispričao srceparajuću priču.

"Počeo sam s boksom kao 15-godišnjak. U djetinjstvu su me često maltretirali. Dom sam napustio sa 18 godina, bio sam beskućnik često, život mi je imao brojne uspone i padove, a čak sam razmišljao o samoubistvu", govori Lane i dodaje:

"Bilo je brutalno. Nisam imao gdje da živim, a vidi me sad. Ovu ću noć pamtiti dok sam živ. Niko iz Northamptona nikad nije bio šampion", rekao je novi šampion.

Oglasi

Ashley Lane nije imao previše zapaženu karijeru. Trenutno je na omjeru od 18 pobjeda i čak 10 poraza, a ima i dva neriješena meča.

Bourkeu je doveden kao topovsko meso. Međutim, napravio je veliku senzaciju i na veliki način je kročio na boksersku scenu u Velikoj Britaniji.

On bi veoma brzo mogao dobiti šansu da izazove nekog od šampiona. Novi izazov bi mu mogao biti evropski prvak bantam kategorije Thomas Essomba, no nije isključen i revanš s Bourkeom.

Što se tiče svjetske scene ona je poprilično daleko. Ipak, titula prvaka Velike Britanije i Commonwealtha mu može donijeti mnogo, no teško je očekivati da dobije šansu za napad na sami svjetski tron.

Imena koja drže svjetske pojaseve govore sama za sebe. Junto Nakatani (WBC), Takuma Inoue (WBA), Jason Maloney (WBO), Emmanuel Rodriguez (IBF) su veliki šampioni i Lane ne bi imao previše šanse protiv njih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi