Više nema nikakvog smisla: Filip Hrgović ponovo brutalno izigran
Foto - AFP

Čekat će još dugo na borbu

Više nema nikakvog smisla: Filip Hrgović ponovo brutalno izigran

Midhat Šljivak

Hrvatski bokser Filip Hrgović (31) ostat će bez šanse da se bori za pojas prvaka svijeta teške kategorije jer je IBF organizacija odlučila da će pojas koji je u vlasništvu Oleksandera Usyka sačekati njegov meč za apsolutnog prvaka svijeta protiv Tysona Furyja. Hrgoviću je tako uzalud što je prvi izazivač i sve što može je samo čekati.

Filip Hrgović neće se uskoro boriti za IBF pojas prvaka svijeta teške kategorije. Organizacija je odlučila da pojas ostane u vlasništvu Oleksandera Usyka za meč protiv Tysona Furyja.

Hrgović je status obaveznog izazivača po IBF-u dobio pobjedom nad kineskim borcem Zheleijem Zhangom. On je trebao biti rival Oleksandera Usyka, no Ukrajinac je dogovorio borbu s Tysonom Furyjem za apsolutnog prvaka svijeta.

Prvobitno je ovaj meč zakazan za 23. decembar. Međutim, nakon što je Kralj Cigana pretrpio ozbiljnu štetu na meču s Francisom Ngannouom, borba je pomjerena za narednu godinu i traži se njen novi datum.

IBF je saopštio kako će bez obzira na sve titula ostati u igri, ali svakako je najveći gubitnik Hrgović koji je žrtva sistema koji u prvi plan gura velika imena iz svijeta boksa.

Oglasi

El Animal bi šansu za napad na pojas mogao čekati još dosta dugo. Usyk i Fury su dogovorili i revanš, pa bi hrvatski bokser mogao čekati barem još godinu dana za svoju zasluženu priliku za osvajanje pojasa.

Pretpostavlja se da će u tom periodu Hrgović braniti poziciju prvog izazivača. Vjerovatni rival je poznati švedski borac Otto Wallin.

Wallin nije nimalo bezazlen lik. Radi se od 32-godišnjem teškašu koji ima samo jedan poraz u 28 borbi, a izgubio je od Tysona Furyja jednoglasnom odlukom sudija. Mogao je čak i pobjediti da sudije Kralju Cigana zbog velike posjekotine iznad oka nisu progledale kroz prste.

Posljednji meč 197 centimetara visoki Šveđanin je odradio 30. septembra kada je u Antalyi savladao Murata Gassieva i postao je WBA Interkontinentalni šampion svijeta.

Hrgović je s druge strane na omjeru od 16-0, a jedine probleme mu je stvorio Zhilei Zhang koji ga je slao na pod, no El Animal je slavio jednoglasnom odlukom sudija.

Uskoro će se znati i tačan datum borbe s Wallinom ili nekim drugim rivalom, a mogući termini su januar, februar ili mart naredne godine.

Top Komentari

user1676286668
Hahahah sta sam ja rekao prije dvije sedmice...gdje je onaj mate Frano kako već...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije