Mislite da fudbaleri u Arabiji uzimaju veliku lovu? Ovo su cifre koje bokseri uzimaju za jednu noć
Nevjerovatan novac uzimaju najbolji na svijetu (Foto: Instagram / Filip Hrgović)

Nestvarni iznosi

Mislite da fudbaleri u Arabiji uzimaju veliku lovu? Ovo su cifre koje bokseri uzimaju za jednu noć

Midhat Šljivak

Saudijska Arabija odlučila je svoju fudbalsku ligu pojačati nekim od najvećih imena ovog sporta i oni najbolji su plaćeni ogromne cifre na godišnjem nivou. U posljednje vrijeme Saudijci su gotov potpuno preuzeli svijet boksa, a glavne zvijezde  za samo jednu noć uzmu nestvarne cifre.

Šeik Turki Alalshikh dobio je zadatak od saudijskog kralja da ovu državu pretvori u sportski centar svijeta i on za sada na fenomenalan način radi posao.

U saradnji s državom doveo je neke od najboljih fudbalera svijeta u saudijsko prvenstvu. Igrači su plaćeni destinama i stotinama miliona eura i odabrali su novac umjesto vrhunskog evropskog fudbala.

Boks je taj kojim Saudijska Arabija trenutno vlada svijetom. Preuzeli su potpuno primat od Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, a oni najbolji bokseri zarađuju nerealne cifre za samo jednu noć.

Primjer su naredna dva obračuna koji se održavaju u martu i maju, odnosno dueli Anthony Joshua - Francis Ngannou i Tyson Fury - Oleksander Usyk.

Oglasi

Joshua će za svoj meč protiv kamerunskog MMA borca dobiti čak 45 miliona dolara, a Ngannou će se zadovoljiti nešto manjim iznosom od 20 miliona dolara.

Nije poznato da li imaju određeni procenat od prodaje prijenosa. Dosad je to bio slučaj i sigurno da će se koji milion nabrati i u tom slučaju.

Borba za apsolutnog prvaka svijeta između Tysona Furyja i Oleksandera Usyka bokserima će donijeti garantovanih 105 miliona dolara. Čak 70 miliona pripast će Kralju Cigana, a Ukrajinac Usyk kući nosi 35 miliona dolara.

Treba napomenuti da je postignut dogovor da u slučaju povlačenja nekog iz ove borbe kazna bude 10 miliona dolara. Na ovaj potez su se odlučili nakon što je Fury već dva puta otkazivao borbe.

Obračun za apsolutnog prvaka svijeta trebao bi se desiti 18. maja u Rijadu. Prethodno je bio zakazan za 17. februar, ali je Fury otkazao zbog posjekotine iznad oka.

Cifre koje bogati Saudijci nude zaista su nestvarne. I oni manje poznati bokseri su jako dobro plaćeni i nije nikakvo čudo što su potpuno preuzeli primat u svijetu boksa. Pitanje je samo šta je sljedeće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti