Joshua je izgubio tron, ali bankovni račun je napunio
(Foto: EPA)

Koliko su bokseri zaradili od borbe?

Joshua je izgubio tron, ali bankovni račun je napunio

Midhat Šljivak

Anthony Joshua sinoć je šokantno poražen od Andyja Ruiza i izgubio je četiri titule prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Britanac je ušao kao veliki favorit u meč. Međutim, Ruiz je u potpunosti dominirao borbom i na kraju je u sedmoj rundi tehničkim nokautom zaustavio neporaženog šampiona.

Iako je izgubio meč, Joshua je napunio bankovni račun. Zarada od borbe išla je u procentima 85-15 u korist britanskog boksera, čime može biti itekako zadovoljan.

Od svih prihoda koje je ovaj meč donio, Joshua će dobiti više od 25 miliona dolara, dok će Ruiz dobiti oko sedam miliona dolara.

Ovo će meksičkom bokseru biti najveći honorar u karijeri. Prethodno je zaradio milion dolara u meču protiv Josepha Parkera, a sada njegova cijena znatno raste, nakon što je srušio Joshuu.

Pored minimalnih 25 miliona dolara od prodaje prava prenosa i ulaznica, Joshua po borbi dobije ogroman novac samo od sponzorskih ugovora. Tako je bilo i sinoć i njegov bankovni račun je nakon ove borbe pun.

Ipak, najviše je profitirao Ruiz. Šokirao je svijet, postao je borac kojeg sada svi žele za protivnika, ali on će narednu borbu ponovo odraditi protiv AJ-ja i to u Velikoj Britaniji.

Pretpostavlja se da će novi obračun doći u novembru ili decembru ove godine. Vrlo je moguće da u ovom meču u ulogu ne bude IBF naslov, kojeg bi Ruiz mogao napustiti, jer ga vjerovatno nema namjeru braniti brzo, kao što to ova organizacija traži.

Ruiz će bez obzira na pobjedu i u revanšu biti autsajder, ali vjerovatno će moći da dobije mnogo veći novčani kolač.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti