Transrodne osobe dolaze u boks, dobit će vlastitu kategoriju
Prvi čovjek WBC organizacije ima jasna pravila kada je u pitanju ulazak transrodnih osoba u boks

Potvrdio prvi čovjek WBC organizacije

Transrodne osobe dolaze u boks, dobit će vlastitu kategoriju

Midhat Šljivak

Predsjednik čuvene bokserske organizacije WBC Mauricio Sulaiman saopštio je kako će od 2023. godine ova organizacija imati posebnu kategoriju u kojoj će se boriti transrodne osobe.

Transrodne osobe izazivale su prethodnih godina veliku pažnju širom svijeta zbog učešća u takmičenjima nakon promjene spola i mnogi su smatrali da njihovo učešće nije fer po druge takmičare.

Posebno se to odnosilo na ženske discipline u kojima su učešće uzimale djevojke koje su nekada bile muškarci i imali su ogromnu fizičku nadmoć u odnosu na ostale takmičarke.

U svijetu boksa neće biti takvih prelaza. Mauricio Sulaiman je odlučio da dopusti transrodnim osobama da uđu u ring, a u 2023. godini će dobiti svoju vlastitu kategoriju.

"Objavit ćemo javni poziv onima koji su zainteresovani i postavit ćemo pravila. Vjerovatno ćemo napraviti ligu i neku vrstu turnira. Vrijeme je da tako nešto napravimo kako bismo uključili transrodne osobe u sve, a u isto vrijeme ih i zaštitili", rekao je Sulaiman za Telegraph i tvrdi kako neće dopustiti da se transrodne osobe bore protiv muškaraca ili žena.

"Lideri smo u ženskom boksu i opasno je da se muškarci bore protiv žena. To nikad neću dopustiti. U boksu se to nikad ne može desiti, čak ni nakon promjene spola".

Oglasi

"Želim da sve bude transparentno. Duel žene koja je ranije bila muškarac protiv žene nikad neće biti dozvoljena, a ni ulazak žene koja je postala muškarac u mušku kategoriju".

"Napravit ćemo pravila kako bi transrodne osobe imale šansu da boksuju. Registracija počinje od nove godine i poziv je otvoren za sve. Ali, ponavljam, bit će određena pravila i niko ko je bio muškarac se neće boriti protiv žene ili obratno", poručio je Sulaiman.

Svijet boksa tako će krenuti u jednu sasvim novu eru, a Sulaiman je odlučio ipak napraviti jasne granice između transrodnih osoba i ostatka bokserske ekipe.

Vidjet ćemo kakav će odgovor dobiti na ovu ideju prvog čovjeka WBC federacije koji će uskoro predstaviti i detaljan plan pravila za novu kategoriju.

On je prvi koji je odlučio napraviti ovako nešto i sigurno da će priče o njegovom potezu biti još dosta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi