48 sati s koferima: Treneri premijerligaša razočarani, mladih nogometaša još uvijek nema

Meč sa Luksemburgom je odigran u utorak u 16:30 sati

48 sati s koferima: Treneri premijerligaša razočarani, mladih nogometaša još uvijek nema

S. Mlaćo
Uzbudljivo je danas bilo na press konferencijama tri premijerligaša naše zemlje.

Tomislav Ivković najavio je duel svog tima na Grbavici protiv Tuzle City, dok su zajedničku press konferenciju održali treneri Veleža i Zrinjskog.

Ivković, Dudić i Jakirović su se dotakli iste teme. Radi se o mladim reprezentativcima naše zemlje. Iz navedenih klubova pozvana su šestorica fudbalera koji su konkurisali za mečeve kvalifikacija sa Italijom i Luksemburgom.

Nakon poraza u Zenici od Italije, mladi reprezentativci su savladali u utorak kao gosti Luksemburg sa 2:0, a zatim su trebali vratiti se obavezama u svoje klubove. To se ipak nije desilo. Susret je odigran u utorak u 16:30 sati.

Stvorili su se tako dodatni problemi za klubove s obzirom da se radi o kvalitetnim nogometašima i bitnim karikama, a istovremeno nogometašima do 21 godine, odnosno zaštićenog godišta. U Premijer ligi od ove sezone od prve minute moraju početi dvojica, pa je jasno zbog čega su treneri bili razočarani.

Velež i Zrinjski sutra igraju svoj derbi, pa su treneri imali šta da kažu.

Oglasi

“Mladi reprezentativci se još nisu vratili. Danas je četvrtak, valjda će danas se pojaviti. Isto kao da smo igrali u Zanzibaru, a ne Luksemburgu. To nije korektno, šta ja trebam sutra? On mora da igra, a trebam mu dati odmor i slobodan dan. Čuo sam se sa svojim igračima koji su u reprezentaciji, pet sati su proveli na aerodromu, neka čekanja...“, kazao je Dudić.

Riječi oko istog problema uputio je i Jakirović.

“Imamo isti problem. Danas će se priključiti. Čast je što igraju za reprezentaciju, to je dobro za klub, ali djeluje kao da se vraćaju iz Zanzibara autobusom, a ne avionom... To je takva organizacija. Imamo igrača do 21. godine koji mogu uskočiti, pa vidjet ćemo danas na zadnjem treningu“, istakao je Jakirović.

U mladoj reprezentaciji našao se i standardni prvotimac Željezničara Luka Malić. Malić još uvijek nije stigao u Sarajevu, što je Tomislav Ivković potvrdio jutros na press konferenciji.

Plavi sa Grbavice tako su u problemima sa igračima zaštićenog godišta, a postavlja se i pitanje šta očekivati od nogometaša koji danas stiže, a već sutra ili u slučaju Željezničara prekosutra treba odigrati meč od 90 minuta.

Oglasi

“Svi su spremni, osim Malića koji dolazi tek danas. Utakmicu su igrali u utorak, nezgodno je to, ne znam ni koji razlog svega toga. Vjerovatno financije, nedostatak aviona u koroni ili šta već... On je deset dana proveo van kluba, nije odigrao nijednu utakmicu, pa vidjet ćemo“, kazao je Ivković.

Zanimljivo da je mnogobrojna ekspedicija A reprezentacije naše zemlje iz Ukrajine nakon utakmice u utorak navečer stigla već u srijedu u jutarnjim satima u Sarajevo. Ekspedicija mlade reprezentacije koja je pred put u Luksemburg zbog nepoznatih razloga svakako bila 'skresana', nije imala tu 'privilegiju'.

Postavlja se i pitanje kako se zapravo Savez i odgovorni odnose prema momcima koji predstavljaju budućnost bh. nogometa i koji sutra trebaju biti nosioci A reprezentacije. Vjerovatno će biti kasno kada neki od njih sutra i promjene seniorsku selekciju, razočarani zbog svega što proživljavljaju na putovanjima u Luksemburg i slične destinacije.

Svakako, Savez bi morao reagovati i navedenim ako se već radi o problemima sa letovima zbog pandemije koronavirusa i slično, te istima obezbijediti čarter letove i brzi povratak u zemlju. Ipak su to momci od 21 godine, vršnjaci udarnih igala Borussije iz Dortmunda, Real Madrida, Juventusa...

Zaslužuju to i klubovi koji od ove sezone moraju te iste nogometaše obavezno moraju imati na raspolaganju nakon usvajanja pravila o nastupima istih, popularno nazvanim “zaštićeno godište“.

Iz NS BiH se nisu oglašavali na ovu temu, a očekuje se da to učine čim prije. Nogometaši zbog pravila i propisa svakako ne mogu govoriti na ovu temu, a saznajemo da su na jednom od aerodroma proveli pet sati uz razočarenje zbog katastrofalne organizacije.

Umorni i iscrpljeni danas bi trebali biti u Sarajevu, a zatim slijedi put u Zenicu. Tek poslije toga moći će da se vrate u svoje klubove. U kakvom stanju? Ah, ko da je i bitno...

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bk123
majke mi da su stopirali došli bi prije
5 0
NorthSide
"Vjerovatno će biti kasno kada neki od njih sutra i promjene seniorsku selekciju, razočarani zbog svega što proživljavljaju na putovanjima u Luksemburg i slične destinacije." Što je cilj pice zeljkovića, samo se sjetite statusa "kurcu Banja Luka ne treba titula jer Bosna nije njihova država" mrš keru
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije