A sa prozora prizor koji srce slama: Prije tačno 30 godina Grbavica je zapaljena

Danas je ljepša nego ikada

A sa prozora prizor koji srce slama: Prije tačno 30 godina Grbavica je zapaljena

Edmir Škorić

Na današnji dan, 4. maja 1992. godine, zapaljen je Stadion Grbavica, simbol otpora Sarajeva i Željin hram fudbala.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i kultni stadion.

Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Trideset godina poslije Stadion Grbavica dom je odigravanja evropskih utakmica Željezničara, drugih klubova i A reprezentacije BiH. Na njemu se ovih dana igra i Evropsko prvenstvo za kadetkinje.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

henna
Ja kao PITAR koji navija od svog rođenja za F.K.Sarajevo , nikada nisam dao na Grbavicu a sa svojom Sarajevskom rajom gledao sam kako je AGRESOR SRBO-JNA- ČETNIČKI pali minira i uništava. Nisu joj mogli 4.Maja 1992 i neće NIKADA VIŠE pomisliti a kamoli uraditi šta su radili. Njihova SRAMOTA do kraja njihovih bijednih života.
9 2
King_Kenny
...stadion je zapalio zlocinac Vasilije Vidovic Vaske,monstrum iz Ilijasa koji nikad nije odgovarao za svoja zlodjela,a mirno zivi u Srbiji pod zastitom drzave...
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti