A šta kada bajka prestane i novca nestane?

Na St. Jamesu slave, ali trebali bi biti oprezni

A šta kada bajka prestane i novca nestane?

Edmir Škorić

Newcastle bi mogao postati novi gigant na evropskoj nogometnoj mapi zahvaljujući činjenici da će klub preuzeti arapski princ Mohammed bin Salman.

Nakon što procedura bude kompletirana bogati Arapi će preuzeti Newcastle, a potom uložiti ogroman novac za nova pojačanja. Navijači na St. James Parku nestrpljivo čekaju na zvučna pojačanja, ali morat će biti oprezni jer takvi projekti znaju biti kratkoročni.

Neki klubovi poput PSG-a ili Manchester Cityja imaju sreće da su bogati Arapi imali dugoročni plan i još uvijek investiraju novac i ne odustaju od svog projekta. No, šta će biti s Newcastleom?

Navijače tog klub može da zabrine činjenica da je dosta takvih projekata ranije uništeno u kratkom roku.

Sjetimo se samo ruskog Anžija iz Mahačkale, kojeg je preuzeo multimilijarder Sulejman Kerimov.

Klub iz Dagestana bio je na vrhu, igrao Evropu, imao pun stadion i veliki broj zvijezda, no sve je trajalo samo tri godine. Kerimov je klub kupio u januaru 2011. godine, pa je odmah potrošio 28 miliona funti na petoricu igrača, a tim prije njega ukupno nije potrošio više od 540.000 funti na jednog igrača.

Roberto Carlos došao je besplatno iz Brazila, a jedno od najsenzacionalnijih pojačanja bio je Samuel Eto'o, koji je iz Intera stigao za 24 miliona funti, no vjeruje se da je godišnje zarađivao nevjerovatnih 20 miliona funti.

Chelseajev igrač Jurij Žirkov također se pridružio projektu za 13,5 miliona funti, a Balazs Dzsudzsak potpisan je za 12,6 miliona funti iz PSV-a. Ubrzo im se pridružio Christopher Samba u januaru 2012. iz Blackburn Roversa, po istoj cijeni kao i Dzsudzsak.

Zatim su u 2012. godini došli Lacina Traore i Lassana Diarra, da bi početkom 2013. klub za tada rekordnih 31,5 miliona funti doveo Williana iz Šahtara, koji danas igra u Chelseaju.

U ljeto 2013. Anzhi je ponovno potpisao Sambu, koja je otišao u QPR prethodnog januara, te je uz njega stigao i Aleksandar Kokorin, kao i Igor Denisov. Ukupno je potrošeno oko 53 miliona funti.

No, samo nekoliko sedmica kasnije Kerimov je odlučio smanjiti proračun kluba za dvije trećine i morali su prodati svoje zvijezde. Willian, Kokorin, Denisov, Diarra, Žirkov, Samba, Eto'o, Moubarak Boussoufa, Oleg Shatov i Vladimir Gabulov bili su među onima koji su prodani tog ljeta.

Nakon toga, Traore, Jucilei i Abdul Razak bili su među onima koji su prodani ili pušteni u januaru 2014. godine. Od tada je klub na transfere potrošio svega 2,2 miliona funti, a od prodaje igrača zaradio je 9,5 miliona funti i nekako se vratio tamo gdje pripada.

Kratko je trajala bajka današnjeg ruskog drugoligaša i stoga bi navijači Newcastlea morali da budu oprezni prije nego krenu slaviti promjenu u vlasničkoj strukturi. Novac će nedvojbeno biti koristan i učinit će da klub postane daleko bolji i uspješniji, no kada ga nestane, slijedi najgori scenarij.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Top Komentari

kaskada24
Uvaženi Saudijac je izuzetno nesposoban čovjek, u politici poltron, u fudbalu će biti samo naivan potrčko!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi