Dupla kruna s Olimpijom početak je velike karijere Admira Bristrića: "Nema povratka, idem do kraja"

Mladi reprezentativac BiH na meti je evropskih timova

Dupla kruna s Olimpijom početak je velike karijere Admira Bristrića: "Nema povratka, idem do kraja" · Intervju

E. Škorić

Kao dijete je otišao od kuće, ostavio porodicu i krenuo na daleko putovanje u želji da ostvari sve svoje snove i postane profesionalni nogometaš. 

Još prije tri godine počelo se uveliko pisati o Admiru Bristriću, mladom napadaču koji je sa samo 17 godina bio na radaru inostranih klubova. Admir je prve korake napravio u Gradačcu, bio član Zvijezdine omladinske škole, a kao mlađi kadet došao je u Osijek. Svojim igrama je oduševio sve, pa ga je legenda njemačke Bundeslige Jurica Vranješ posebno zapazio i odmah donio odluku da se brine o njegovoj karijeri. Saradnja između njih dvojice već odavno traje.

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske koji je karijeru gradio u Bundesligi igrajući za renomirane klubove kao što su Werder i Bayer, svojevremeno je u medijima u Hrvatskoj izjavio da: "U tuzlanskoj Slobodi stasava novi Džeko".

Tada je Bristrić kao omladinski reprezentativac BiH igrao za juniore Slobode, a prethodno bio u Zrinjskom. Kasnije će ga Rijeka posuditi u Hrvatski Dragovoljac, pa će postati redovan član seniora Rijeke u HNL-u, da bi početkom 2023. godine potpisao ugovor na tri godine sa slovenskim velikanom Olimpijom. U Ljubljani je upisao 12 ligaških nastupa i dao četiri gola. S Olimpijom je u prvoj sezoni osvojio duplu krunu, što su ujedno njegovi prvi trofeji kao seniorskog igrača. Sada je u intervjuu za SportSport.ba odgovarao na brojna pitanja.

"Očekivao sam da osvojimo titulu. Imali smo veliku prednost. Izdržali smo taj pritisak, ostali smo fokusirani i na kraju došli do naslova. Slavili smo i u finalu Kupa protiv Maribora. Ova sezona je, iz moje perspektive, savršena. Svi smo u klubu presretni i nestrpljivo se čeka nova sezona. Ovo su moji prvi trofeji u karijeri i naravno da je to nešto što će se pamtiti", kazao je Admir Bristrić na početku intervjua za SportSport.ba.

Oglasi

Zimus si potpisao ugovor s Olimpijom, ali šta dalje, kakvi su sada planovi? Da li ostaješ u Ljubljani ili si već spreman za novi iskorak u svojoj karijeri? Čini se da nemaš namjeru stati...

"Igrač sam Olimpije i mislim da treba tako razmišljati u ovom trenutku, a ako dođe neka dobra ponuda, onda je sve moguće, ali to mora da bude nešto što bi zadovoljilo i mene i Olimpiju. Ne želim žuriti, važno je da na terenu pružam ono što se od mene očekuje, ne sumnjam da ću prije ili kasnije uspjeti da napravim još jedan korak u karijeri koja mi za sada dosta dobro ide i nadam se da će tako ostati".

Mladi igrači obično maštaju o tome da igraju za Bayern, Real Madrid, Barcelonu, Manchester United... A ti?

"Najviše pratim Bundesligu i mislim da bih se tamo najviše uklopio i da bih napravio dobru karijeru. Omiljeni tim? Možda Borussia Dortmund... Sviđaju mi se boje tog kluba, nevjerovatni navijači".

Zašto ne Bayern?

Oglasi

"Pa radije Borussia, za početak, a kasnije može i Bayern, što da ne", dodao je kroz smijeh.

Postoji li klub u BiH koji ti je najdraži ili? "Našu ligu ne pratim toliko, ponekad pogledam neku utakmicu, ne mogu reći da za nekoga posebno navijam".

Kakva je razlika između Slovenije i Bosne i Hercegovine?

"Ogromna. Igra se brže, uslovi su bolji, infrastruktura je na nivou. Mislim da smo u ovom trenutku mi ipak nivo ispod Slovenije. Nije baš da možemo da idemo u isti koš, ali svakako se radujem promjenama na bolje kada je bh. nogomet u pitanju. Svi se nadamo da ćemo i mi jednog dana biti kao zapadne zemlje po pitanju nogometnih prilika".

Omiljeni igrač? "Edin Džeko. Volio bih neke stvari da naučim od njega. Volim da gledam njegove utakmice, neke stvari koje on radi ja pokušavam da kopiram. Nisam se s njim upoznao, volio bih jednog dana. Što se tiče ostalih 'zvijezda', poznajem Muhameda Bešića. Naravno da ih sve volim gledati i utakmice reprezentacije uvijek su posebne, bez obzira ko od igrača igra i ko je protivnik ili koji je nivo takmičenja".

Oglasi

A tvoj san je, pretpostavljam, da budeš poput Edina, jednog dana, važan kotačić Zmajeva.

"To su stvari o kojima ne prestajete misliti dok gradije svoju karijeru. Uvijek sam o tome razmišljao, zamišljao se u dresu, slavim na punom stadionu, iza BHFanaticosi, narod sretan... Ako Bog da, doći će i to, vrijeme je na mojoj strani, moje je da se trudim i da čekam šansu. Ako dovoljno vjerujete i radite na tome, sve je moguće".

Šta bi popravio u svojoj igri? Šta je tvoja vrlina, a šta mana?

"Najveća prednost ili vrlina je napadanje praznog prostora i to što puno trčim i dosta dajem za ekipu, ali možda mogu da popravim neke sitnice. Možda bolje da igram glavom i malo više samopouzdanja na terenu, ali to dolazi sa dobrim igrama, golovima, tako je to s napadačima".

Oglasi

Da li je uloga klasičnog napadača ono što ti najbolje odgovara i da li si ranije imao priliku da igraš i na drugim pozicijama?

"Uglavnom sam igrao kao centralni napadač, ali znao sam odigrati i na pozicijama lijevog i desnog krila, ovisi od kluba do kluba. Nije mi ništa strano, ali najbolje se osjećam kao centralni napadač".

Jedan od trenutnih uzora kada su napadači u pitanju? Ako izuzmemo Džeku, kojeg toliko hvališ.

"Haaland, svi vidimo šta radi. Fizički je nadmoćan i sve mu je lakše, ali mislim da je ipak bitan i faktor taj što igra među vrhunskim saigračima. On jeste sjajan napadač, ali sve je lakše kada imaš pored sebe igrače koji te u svakom trenutlku proigravaju i daju ti prilike da zabijaš golove".

Da se vratimo na početak karijere, kako je sve teklo i koliko je za tebe važna uloga Jurice Vranješa?

Oglasi

"Vranješ je imao veliku karijeru, igrao je za Hrvatsku, 15 godina u Bundesligi i naravno da ga dosta slušam i koristim te neke njegove savjete Mnogo mi je pomogao i ja i moja porodica uvijek ćemo mu biti zahvalni na tome. Nadam se i vjerujem da je i on zadovoljan s nama. Postoji dobar odnos, imamo mnogo poštovanja obostrano i to je za sada sve super".

Da li bi se sjetio nekog od trenera koji su ti najviše pomogli na putu da postaneš vrhunski igrač i član U21 reprezetnacije BiH sa jasnom ambicijom da postaneš član Lige petice i da nastupaš za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje?

"Ne bih volio da neko bude izostavljen, ne bi bilo pošteno od mene, ali svima dugujem veliku zahvalnost, mada naravno moram da istaknem Izudina Mešanovića i Nihada Kadića, ti ljudi su puno značili na mom početku. Puno lijepo mišljenje imam i o drugim trenerima, a sada sam jako sretan sa Albertom Rierom, koji me trenira u Olimpiji. Nadam se da će ostati i nakon završetka sezone. Riera je imao veliku karijeri i igrao je za Liverpool, Manchester City i Galatasaray. Neko je ko vjeruje svojim igračima. Meni daje dosta šansi za igru, ja želim da mu vratim najbolje što mogu i znam. Osvojena dupla kruna dovoljno govori koliko je dobar kao trener, ali i kao osoba je poseban. Posebne zahvale i selektoru mlade reprezentacije Igoru Jankoviću. On mi je vjerovao i kada me nije išlo, bio tu kao podrška i te stvari se moraju cijeniti".

Šta bi bio vrhunac tvoje karijere? "Možda osvajanje Bundeslige ili Lige prvaka. To su stvari koje svi mladi igrači sanjaju. Nadam se da ću postići nešto od toga. Ne treba ni napominjati koliko bi značilo da nastupam za bh. reprezentaciju, a da ne govorim o tome da jednog dana, poput Edina Džeke, predvodim svoju zemlju na nekom od velikih turnira".

Puno je odricanja za sve one koji odluče da postanu profesionalni nogometaši. Vjerujemo da je i tvoj put bio jako težak, dovoljno je reći da si sa 15 otišao od kuće.

"Već 15 godina dajem sebe u sve ovo i nadam se da će se na kraju isplatiti. Najviše mi je teško palo to što sam kao dijete praktično otišao od kuće. Dođem kod kuće samo kada imam odmor. To mi najteže pada, što smo često razdvojeni za neke praznike i sretne trenutke. Ali sada kada pogledam unazad, drago mi je što sam odabrao ovaj put. Ne mislim stati, sada kada sam došao tu gdje jesam. Zahvalio bih se porodici koja je uvijek uz mene, svojim prijateljima, sugrađanima, svima koji su mi ikada na bilo koji način pomogli ili me podržali na mom putu".

No, dobro, da se malo "prešaltamo" na privatni život. Kakav je Admir Bristrić privatno*

"Miran sam, pedantan... Sve suprotno od onoga što pružam na terenu", ističe uz smijeh.

Vjera prije svega

A djevojka, supruga? I da li nedostatak prave osobe može jednom mladom nogometašu uništiti planove o karijeri, da li si razmišljao o tome?

"Ako nađeš nekoga ko će te voljeti i podržavati, ne bi trebalo biti problema. Ja naravno razmišljam i o tome. Sve u svoje vrijeme. Ne bih previše govorio o svom ljubavnom životu, ali jasno je da planiram da se skrasim i da osnujem porodicu. Kada dođe vrijeme za to...".

Pošto živiš odvojeno i u Ljubljani, daleko od kuće, šta radiš u slobodno vrijeme?

"Najviše volim da se odmaram, a moram reći da je sve lakše uz vjeru. Vjernik sam, a vjera mi pomaže da ostanem na pravom putu, da mi duša bude puna, a vrijeme uvijek dobro popunjeno. Mislim da bez nje ne bi bio tu gdje sam sada ili gdje ću jednog dana biti".

Koji klubovi su u opticaju?

Kao što nam je i sam rekao, Bristrić je glavom u Ljubljani, ali nikada se ne zna što budućnosti nosi. Stepenicu po stepenicu, ali ako već ovog ljeta dođe prava ponuda, nije isključeno da ode u neki od timova iz Lige petice.

Njegova braća, koja se brinu također za njegovu karijeru, kažu nam da je najvažnije da ga povrede zaobiđu i da će strpljivo čekati novi izazov.

"Ne bježimo od toga da prije nekog kluba iz Lige petice ode u, naprimjer, austrijsku ligu, klub poput Salzburga ili Rapida. I važno je da ode tamo gdje će mu neko dati šansu za igru, gdje neće biti konstantno otpisan. Spreman je on i za veće stvari, ali želimo biti sigurni da ćemo na kraju svi donijeti najbolju odluku za njega", kazao je Admirov brat Almir.

Ranije su se neki klubovi iz Bundeslige zanimali za mladog i talentovanog napadača, a za U21 reprezentativca BiH navodno se interesuju sada klubovi poput Werdera, Bayera i Eintracht Frankfurta. Skauti drugih klubova poput Atalante i Milana također su pratili nastupe Bristrića, a broj klubova iz dana u dan se samo povećava.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Admir Bristrić ima tri gola na četiri zvanična nastupa za mladu bh. reprezentaciju, dok je u dresu juniorske postigao dva gol na 10 zvaničnih utakmica, te jedan na četiri meča u dresu kadetske selekcije.

"Bilo je stvari koje su bile manje lijepe, bilo je prelijepih stvari, u karijeri kao i u životu je tako, ali sada pogotovo neću stati. Radiću još bolje i još jače, želim da gledam samo naprijed, a ne nazad. Sve ono što sam prošao je već prošlostl i nosim u sebi lijepe slike, ali sada želim da napredujem, da idem još više prema svojim snovima i uvjeren sam da će, ako sve bude po planu i programu, bez nepredviđenih problema ili ne daj Bože povreda, na kraju puta biti ono što sam oduvijek sanjao, a svi znate šta svaki mladić koji voli loptu u ovoj zemlji sanja...", zaključio je Bristrić na kraju našeg razgovora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi