Raščić: "Tek u budućnosti mi mogu suditi. Bezdrob? Dao sam mu šansu i 'navijao' za njega"

Kadetska fudbalska reprezentacija BiH nije mogla do plasmana na EURO

Raščić: "Tek u budućnosti mi mogu suditi. Bezdrob? Dao sam mu šansu i 'navijao' za njega" · Intervju

Samir Mlaćo
Kadetska fudbalska reprezentacija naše zemlje nije bila miljenik sreće u elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Naši momci su završili drugoplasirani u grupi sa Srbijom, Izraelom i Bjelorusijom, što na kraju nije bilo dovoljno, jer smo završili kao najgora drugoplasirana selekcija.

Koštao nas je težak poraz od Srbije od čak 5:0, a selektor Admir Raščić po prvi put nakon završenih kvalifikacija otvoreno je govorio o rezultatu koji je ostvaren, samim pripremama za elitni krug, spisku, pojedinim igračima zbog kojih se i sam našao na 'udaru' javnosti, budućnosti ove selekcije, te brojnim drugim itekako zanimljiv stvarima.

Bio je veoma otvoren, a i sam je preuzeo krivicu za meč sa Srbijom. Ističe da je morao kombinovati, te da je bio svjestan da će posljednja utakmica sa Bjelorusijom mnogo nam značiti.

“Kada vidimo kako su se stvari odvijale, ostaje velika žal. Bolno je ispasti na gol razliku. Imali smo neke druge kalkulacije protiv Srbije, nismo se nadali porazu tolikom razlikom. Malo je igrača, na 20 je ograničeno, ovdje ne možete zvati nove igrače, ako se neko povrijedi ili dobije crveni karton... To je to što imate u rosteru, ne može doći novi. Mislili smo neke igrače ostaviti za zadnju utakmicu, znali smo da će ona biti najvažnija.

Tako se i ispostavilo, bili smo mnogo mnogo svježiji i bolji od Bjelorusije. Oni su jako kvalitetni, ali njihov trener nije mijenjao, bili su umorni, bukvalno nisu mogli hodati. Na kraju ni oni nisu imali sreće, njima je trebao bod da sigurno idu na EURO. Samo oni mogu više tugovati od nas“, priča Raščić za SportSport.ba, te dodaje.

“Moram istaći da smo mi tu utakmicu odigrali fantastično“.

Oglasi

Širina je bila jasan problem, a raspored 'žestok'. Sve u par dana, bez puno prilike za predah.

“Nemamo tu širinu. Ne možemo promijeniti šest igrača i da očekujemo neki rezultat. Ni u najgorem snu nismo mislili da ćemo izgubiti 5:0. Svi ovi momci su reprezentativci, niko nije bezveze tu, ali opet nije to taj nivo da mi možemo rotirati pet-šest igrača i da se to ne osjeti. Protiv Srbije primamo prva dva gola iz prekida, a tu smo najjači. Primimo dva gola i onda smo primorani da igramo kako mi ne znamo igrati. Kada nas stave da mi moramo izaći i ganjati rezultat te da mi branimo kontre, nas tu nema.

Drugo poluvrijeme su nas 'ubili' na kontre. Sa Izraelom je bilo problema u drugom poluvremenu, mnogo su nas stiskli, iako se ispostavilo da i taj penal nije bio, ali Bože moj. To je već prošlost“.

Ono što je vidljivo da sve omladinske selekcije naše zemlje imaju problema sa fizičkom spremom. Počesto će oni koji redovnije prate mečeve reći da na terenu to djeluje kao da igraju sa mnogo starijim rivalima, a ne sa svojim vršnjacima.

“Relativno sam kratko u U-17 selekciji, a bio sam u U-19 i U-21 selekciji. Po meni, naš glavni problem je fizička sprema. Naši dječaci ne mogu da prate taj tempo i nivo 90 minuta. Mi smo odigrali tri utakmice u osam dana. Pogotovo je to problem sa dječacima iz naše lige. Naša djeca u svim selekcijama protiv vršnjaka djeluje kao da igraju protiv odraslih ljudi. Po meni je to glavni problem. Talenta i znanja nikada nama nije manjkalo. Mora se to podići, pogotovo u našoj ligi. Naši igrači iz inostranstva opet su na zavidnom fizičkom nivou, jer su u takvom sistemu. Svaka naša ta mlada selekcija mora imati šest – sedam igrača iz inostranstva i da oni budu kostur. U suprotnom se nemamo čemu nadati“.

Oglasi

Kadetska fudbalska reprezentacija BiH - SportSport.ba

Govorili smo konkretno ovoj generaciji koja je bila na pragu velikog uspjeha. Nismo uspjeli, pa je jasno da je to izazvalo i brojne komentare, pa i kritike na račun selektora i njegovih pomoćnika. Sasvim je to i normalno. 

“Mi smo izvukli maksimum iz ove generacije. Vjerujte mi, i više od toga. Kada je spisak u pitanju, realno će tek neko moći da sudi o mojim spiskovima tek u budućnosti. Meni je brat preselio na onaj svijet 23. januara (Almir Raščić ubijen u Goraždu), a petog februara sam imenovan za selektora. 12. februara je bio meč sa Albanijom. Pomoćnici su napravili spisak, tako je to bilo“.

Nije pobjegao od teme zbog kojeg je dobio ponajviše kritika. Na spisku selektora npr. nije se našao prvi strijelac Omladinske lige BiH za kadete Faruk Bezdrob, član FK Sarajevo.

Oglasi

Raščić je otvoreno govorio o Bezdrobu.

“Nijedan moj prethodnik ga nije pozivao. Ja sam ga jedini pozivao i bio je ispod svih očekivanja. Na osnovu toga ga nisam pozvao. 'Navijao' sam za njega u Albaniji, njegova statistika pokazuja da zaslužuje pažnju i priliku, ali nije bilo to to. Vjerujte mi, da ga nazovete i pitate da li je ovako bilo u Albaniji, prvi će reći da jeste“.

Uslijedile su pripreme za elitni krug kvalifikacija. Otkrio je Raščić da je bilo problema. Rješavali su se u hodu.

“Stigle su kvalifikacije. Imao sam vremena koliko sam imao. Na osnovu Albanije, mi smo napravili analizu i shvatili gdje nam nedostaje igrača. 'Gorilo' je posebno na desnom beku i u polušpicu. Desnog beka Jahića smo našli u Dinamu i sigurno će on biti dobitak i za naredne selekcije. Spahića smo pronašli u Cibaliji, postigao je gol protiv Izraela. Nismo imali mnogo vremena za ove kvalifikacije, za jednog selektora jedno okupljanje je zaista premalo.

Tek će javnost moći da sudi mojim spiskovima u budućnosti. Kvalifikacije su tek u oktobru, biće tu dva kampa i okupljanja sa prijateljskim utakmicama. Biće tu mnogo više vremena za jasniju sliku, a i vi će te moći suditi o meni i spiskovima. Uvijek će neko biti nezadovoljan, neko sretan, neko smatrat oštećenim, znate kako je to... Ja radim po svojoj savjesti, ma šta god neko da mislio. Uvijek ću raditi za dobrobit reprezentacije BiH, znam koji je moj nijet. 40 godina je iza mene, na početku sam trenerske karijere i sigurno neću raditi protiv sebe. Evo, recite mi koji bi naš navijač bio sretniji od mene da se plasiramo na Evropsko prvenstvo ili od mojih momaka koji su igrali?“, završio je Raščić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Selekcije koje će učestvovati na EP-u su: Mađarska (domaćin), Srbija, Vels, Škotska, Nizozemska, Engleska, Španija, Njemačka, Portugal, Poljska, Irska, Italija, Hrvatska, Slovenija, Francuska i Švicarska.

Top Komentari

nakopitam
Krmak vicin jebbo svoje najmilije
2 1
gh0ast
Svi su oni reprezentativci ali kada ih zamijenis onda nije to to... Pa onda nisu ti svi reprezentativci mamlaze.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi