U Atini izvukli važan podatak pred revanš AEK - Velež

Mogu li Rođeni protiv tradicije?

U Atini izvukli važan podatak pred revanš AEK - Velež

E. Škorić

Fudbaleri Veleža slavili su sinoć na Grbavici u prvom meču drugog pretkola UEFA Konferencijske lige s 2:1 protiv AEK-a.

Velika pobjeda Veleža pred oko 7.000 gledatelja na Grbavici, jedna od najvećih u historiji kluba i svakako jedna od najvećih pobjeda jednog bh. kluba u poslijeratnoj fudbalskoj eri.

Rođeni su apsolutni heroji i treba im odati veliko priznanje za dosad napravljeno u Evropi, koju su u Mostaru čekali preko 30 dugih godina. Tim Feđe Dudića, kojeg krase prije svega jedinstvo i hrabro srce, ima priliku da napravi jednu od najvećih senzacija ove sezone u Evropi i da izbace AEK.

Narednog četvrtka od 20 sati na OAKA stadionu pokušat će da zadrže prednost od jednog gola, a u prilog im ide i to što više ne vrijedi pravilo o golu u gostima. U slučaju da vrijedi, naprimjer, AEK-u bi i 1:0 bilo dovoljno za prolaz. U ovom slučaju, 1:0 AEK-u bi bilo dovoljno samo za produžetke.

U Atini su svjesni da je "vrag odnio šalu", ali pozitivno gledaju prema naprijed i vjeruju u plasman u treće pretkolo UEFA Konferencijske lige. Jedan od 'aduta' im je i sama tradicija, a ona kaže da je AEK u pet od šest navrata prošao dalje nakon poraza od jednog gola razlike u prvoj utakmici.

Oglasi

2009. godine je AEK izgubio od Vasluija s 2:1 u gostima, ali je kod kuće slavio s 3:0 i prošao dalje. Idemo još unazad, 2003. godina i AEK je izgubio u švicarskoj od Grasshoppersa s 1:0, ali je u Atini pobijedio 3:1 i prošao dalje.

Godine 1999. godine AEK je izgubio s 2:1 u Budimpešti od MTK-a, ali ej u revanšu s 1:0 prošao dalje.

U septembru 1989. godine AEK je poražen s 1:0 u Dresdenu od Dynama, ali je njemačku ekipu izbacio nakon što je u revanšu slavio s 5:3.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Targu Moures je 1977. godine pobijedio AEK s 1:0, ali je u revanšu bilo 3:0 za AEK i Grci su prošli. Jedino nisu uspjeli da prođu 1969. godine kada su u Trnavi poraženi od Spartaka s 2:1. U revanšu je bilo 1:1, pa su Slovaci prošli dalje.

Može li Velež, poput Trnave, izvući tih 1:1 ili sličan rezultat, pa proći u treće pretkolo, ostaje nam da vidimo. Mostarci su pokazali da mogu i ako u Atini odigraju kao sinoć na Grbavici, zaista je onda sve moguće.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

starmac
Tradicija je da se ruši!☝️☝️☝️
16 0
Hzhzhzhzhzhz
Rekao sam i ponavljam,Velez da je uzeo titulu gledali bi prvi klub u grupnoj fazi nekog takmicenja. Ali nazalost politika je uradila svoje prvo izmišljeni penal za borac i lakrdije u banja luci od sudjenja. Sretno Velež
15 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi