Počinje Afrički kup nacija - Senegal brani titulu
Danas počinje Afrički kup nacija, Azijski kup počeo juče.

Azijski kup počeo juče

Počinje Afrički kup nacija - Senegal brani titulu

E. Ganibegović

Danas počinje Afrički kup nacija koji se održava u Obali Slonovače. Azijski kup počeo je juče, tako da usred sezone imamo reprezentativni fudbal. 

Period je godine koji fudbalski klubovi mrze. Zbog Afričkog kupa nacija i Azijskog kupa mnogi su ostali bez važnih igrača usred sezone. 

Večeras od 21 sat počinje Afrički kup nacija. Domaćin Obala Slonovače otvorit će prvenstvo utakmicom protiv Gvineje Bisau na Olympique Alassane Ouattara stadionu u Abiđanu, kapaciteta 60.000 mjesta.

Titulu osvojenu prije dvije godine u kultnom finalu protiv Egipta branit će Senegal. Finale je zakazano za 11. februar 2024. godine, a najvećim favoritom smatra se selekcija Maroka. 

Grupa A: Nigerija, Ekvatorska Gvineja, Obala Slonovače, Gvineja Bisau.
Grupa B: Gana, Zelenortska Republika, Mozambik, Egipat.
Grupa C: Senegal, Kamerun, Gambija, Gvineja.
Grupa D: Alžir, Mauritanija, Burkina Faso, Angola.
Grupa E: Namibija, Južna Afrika, Tunis, Mali.
Grupa F: Maroko, Tanzanija, DR Kongo, Zambija.

Oglasi

Azijski kup počeo juče

Jučer je utakmicom Katar - Libanon počeo Azijski kup. Domaćin posljednjeg Svjetskog prvenstva slavio je 3:0 pogocima Afifa u prvom, te Almoeza Alija i Afifa (drugi gol) u drugom poluvremenu. 

Katar je domaćin prvenstva, brani trofej osvojen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Finale je zakazano na Lusailu za 10. februar.

Glavnim favoritom zbog sjajne forme u kojoj se nalazi smatra se viceprvak Japan. No, svakako da se ne trebaju podcijeniti ni Južna Koreja, Australija i Saudijska Arabija, pa ni Katar koji je dokazao da može biti nagazna mina svima u Aziji. 

Danas ćemo gledati tri utakmice. Sastaju se Australija - Indija, Kina - Tadžikistan i Uzbekistan - Sirija. 

Grupa A: Katar, Kina, Tadžikistan, Libanon.
Grupa B: Uzbekistan, Australija, Indija, Sirija.
Grupa C: UAE, Iran, Hong Kong, Palestina.
Grupa D: Japan, Vijetnam, Irak, Indonezija.
Grupa E: Bahrein, Južna Koreja, Malezija, Jordan.
Grupa F: Saudijska Arabija, Tajland, Oman, Kirgistan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi