Kriv je, ali ima priliku za popravni - treba samo da progovori ili neka zauvijek šuti
FOTO - Tahir Hebib (SportSport.ba)

Opravdanja nema za Ahmedhodžićev potez

Kriv je, ali ima priliku za popravni - treba samo da progovori ili neka zauvijek šuti · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Mladi bosanskohercegovački reprezentativac, jedna od najvećih zvijezda našeg nacionalnog tima, Anel Ahmedhodžić neopravdano je izostao sa reprezentativnog okupljanja. Takve stvari se jednostavno ne smiju pravdati i suspenzija na zahtjev selektora Mehe Kodre i direktora Zvjezdana Misimovića je sasvim opravdana. U svom saopštenju Anel je između ostalog istakao da većina zna za probleme oko nacionalnog tima, pa ima priliku da se "popravi". Sve što treba je da progovori o tim problemima, u suprotnom neka zauvijek šuti.

Poput bombe u Bosni i Hercegovini je juče odjeknula informacija koju je ekskluzivno objavio SportSport.ba, a tiče se nedolaska Anela Ahmedhodića na okupljanje fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Društvene mreže su "eksplodirale", a kada je i iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine objavljeno da je stoper Sheffield Uniteda neopravdano odsutan te da je zbog toga suspendovan, automatski je napravljen "slučaj Ahmedhodžić".

A, "slučaj Ahmedhodžič" ne postoji. Stvari su jasne kao dan. Bosanskohercegovački reprezentativac odbio je doći na okupljanje, odnosno odbio je izvršiti svoje obaveze.

Već u nedjelju se moglo pretpostaviti da Ahmedhodžić neće doći na okupljanje iz samo njemu znanih razloga. Struci našeg nacionalnog tima je u par rečenica nagovijestio takav scenarij, a nakon nedjeljnog poziva, nikome se više nije javljao.

Oglasi

Kako SportSport.ba saznaje, pokušali su Ahmedhodžića kontaktirati iz našeg nacionalnog tima, čak i neki reprezentativci sa kojima je u najboljem odnosu, no odgovora nije bilo.

Neodgovornost koja se, ukoliko ga želimo braniti, može prepisati njegovim godinama, no bez obzira što se radi o jednoj od najvećih zvijezda našeg nacionalnog tima, njegov potez je za svaku osudu.

Mogao je, odnosno morao je, Ahmedhodžić doći na okupljanje, kao što je došao i povrijeđeni stoper Basela Adrian Leon Barišić, pa ako se ispostavi da se doista radi o povredi koja iziskuje pauzu, onda napustiti kamp i nastaviti liječenje pod budnim očima doktorskog tima njegovog Sheffield Uniteda.

I upravo zbog toga, odnosno očitog nepoštivanja nacionalnog tima, prijedlog selektora i direktora reprezenatcije Mehe Kodre i Zvjezdana Misimovića, o suspenziji je jedino ispravna stvar u ovom trenutku.

Oglasi

Ahmedhodžić, ali i svi ostali fudbaleri, moraju konačno shvatiti da je dres reprezentacije svetinja, te da, prije svega radi onih navijača koji ih bodre i kada nema dobrih rezultata, moraju ga poštovati.

Stoper Sheffield Uniteda je ovaj put pokazao dozu nepoštovanja i prema najvatrenijim navijačima, kao i prema svima onima koji s velikim nestrpljenjem čekaju svaku utakmicu Zmajeva, a takvih je stotine hiljada, i zbog toga je njegova suspenzija prvi pravi potez novog selektora Mehe Kodre.

A, da stvar na kraju bude gora, Ahmedhodžić se oglasio nekoliko sati nakon što je iz Saveza potvrđeno da je suspendovan i zapravo je u svom pokušaju opravdanja potvrdio da je napravio grešku.

"Nažalost, doživio sam malu povredu na tetivi i donio sam odluku da se ne odazovem pozivu ovaj put, kako bi započeo oporavak što je prije moguće i vratio se na teren što je prije moguće. Svi koji su trebali znati, dobili su informaciju na vrijeme. Znam svoje tijelo i mislim da je najbolje da ostanem u Sheffieldu ovu akciju kako bi imao najbolje šanse za oporavak i kako bih bio zdrav ostatak sezone", prvi je dio Ahmedhodžićevog obraćanja.

Dakle, doživio je malu povredu tetive i donio je odluku da se ne odazove na okupljanje. Prosto nevjerovatno. Donio je odluku, a doktorski tim Sheffield Uniteda dostavio je Savezu izvještaj koji potvrđuje da njegova povreda nije ozbiljnije prirode.

Oglasi

Umjesto da dođe na okupljanje, kao što dolaze i reprezentativci ostalih reprezentacija, pa i mnogo teže povrijeđeni, te da se u dogovoru sa stručnim i ljekarskim timom reprezentacije donese odluka, on je odlučio da pravila i propise ovaj put ne poštuju. Još jednom, prosto nevjerovatno.

Dalje, vjerovatno "nagovoren" od strane PR tima, svoje pravdanje Ahmedhodžić je "začinio" sada već legndarnom rečenicom: "Mislim da većina nas zna probleme oko nacionalnog tima".

Kakve probleme? Da li to nacionalni tim nema dobre uslove za treniranje? Da li se igračima ne plaćaju putni troškovi i dnevnice? Da li selektorima neko kroji spisak? Da li Džeko ili predsjednik saveza Vico Zeljković određuju ko će igrati? Da li menadžeri plaćaju za poziv svojih klijenata?

Sve to Ahmedhodžić ali i ostali reprezentativci imaju priliku reći na svakom okupljanju, press konferenciji ili recimo nakon okupljanja kada su "sigurni" u svom domu daleko od Bosne i Hercegovine. Zašto šute?

Oglasi

Znamo mi za probleme u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. Znamo, recimo da FK Borac u četiri utakmice ima jedan žuti karton, a Željezničar u pet utakmica ima 25. Znamo i da žrijebanje parova Premijer lige više nije potrebno jer svjedočimo tome da se utakmice odgađaju te da pojedini klubovi mijenjaju domaćinstva kako im je volja. Znamo i da je Premijer liga jedna od rijetkih liga u Evropi čije se suđenje ne analizira od strane nezavisnih eksperata u emisiji takvog formata.

Znamo i da je već počela kampanja za fudbalske izbore koji su za više od godinu dana. Znamo da fudbalski moćnici iz naše zemlje sve čine kako bi na pomenutim izborima dobili nove mandate i kako ne bi došlo do prijeko potrebnih promjena u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj vladi. Znamo i da će Vico Zeljković, ukoliko ne "pukne" koalcija u narodu poznata kao "SH", dobiti novi mandat na četiri godine. No, znamo i da bez glasova predstavnika "kantonalnih saveza", odnosno Bošnjaka u Izvršnom odboru ne može biti donesena nijedna odluka. Znamo i za neke pozitivne stvari poput projekta rekonstrukcije premijerligaških terena ili recimo da će bh. klupski fudbal konačno imati predstavnika u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Znamo te stvari, svjedočimo im svakodnevno, ali osim za loše rezultate, ne znamo za probleme oko nacionalnog tima. O tome moraju pričati Anel i oni koji su svjedoci tih problema. 

Ukoliko sad ne progovori, onda neka zauvijek šuti!

Top Komentari

user1675926959
Anel je pi... ko i Begović i ostali stranci koji ne znaju ni pričati bosanski
1 9
user1602178685
Čovjek se izgurao u Premier Ligu, ne treba mu više Bosna i Hercegovina... Sretan mu put....
2 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi