Velikan se probudio kada je najviše trebalo i s jednom pobjedom osigurao proljeće u Evropi!
Ajax je savladao AEK i obezbijedio evropsko proljeće. (AP Photo/Patrick Post)

Ajax će prezimiti u Evropi, samo mijenja takmičenje

Velikan se probudio kada je najviše trebalo i s jednom pobjedom osigurao proljeće u Evropi!

E. Ganibegović

Ajax je jedan od evropskih velikana koji je ove sezone na niskim granama. No, kada je Evropa u pitanju, probudio se kada je bilo najpotrebnije i osigurao je proljeće u Evropi. Doduše, u drugom takmičenju.

U okviru 6. kola Evropske lige Ajaxu je bila potrebna pobjeda protiv grčkog AEK-a za treće mjesto i plasman u 1/16 finala Konferencijske lige i u tome je i uspio rezultatom 3:1.

Poveo je nizozemski tim već u petoj minuti preko Akpoma, da bi u 11. stvari na početka vratio Garcia. Na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 2:1, a pogodio je Taylor u 20. minuti.

Tačku na i svojim drugim golom na utakmici postavio je Akpom u 56. minuti, a treba svakako dodati i da je naš Benjamin Tahirović igrao svih 90 minuta u redovima pobjedničkog tima.

Ajax je tako s pet bodova zauzeo treće mjesto u grupi B. Brighton je s 1:0 savladoa Marseille, no ova tima idu dalje, dok je za AEK priča u Evropi ove sezone gotova.

Najefikasniju utakmicu su u Grčkoj igrali Olympiacos i TSC Bačka Topola. Vidjeli smo sedam golova, bilo je 5:2.

Oglasi

Već na poluvremenu bilo je 3:0 pogodica El Kaabija i Podencea (2), da bi Ilić postigao autogol na samom otvaranju drugog dijela za 4:0.

Đakovac je smanjio na 4:1, Ćirković na 4:2, no u 68. minuti je tačku na i stavio El Arabi.

Tako i Olympiacos ide u Konferencijsku ligu, West Ham je u toj grupi (A) s 2:0 savladao Freiburg i ide s prvog mjesta dalje, a njemački tim s drugog. TSC je okončao nastup u Evropi sa samo jednim bodom.

U grupi D Atalanta i Sporting slavili protiv Rakowa (0:4) odnosno Sturma (3:0) i idu dalje. Sturm će u Konferncijsku ligu, dok je za prvaka Poljske priča u Evropi također gotova.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Ovome još dodajmo da je Adnan Kovačević igrao svih 90 minuta za Rakow, kao i Jusuf Gazibegović za Sturm, dok Seada Kolašinca nije bilo kod Atalante.

U grupi C Rangers je s 2:3 savladao Betis, osvojio grupu i Špance poslao u KL, dok je Sparta pobjedom na Kipru protiv Arisa s 1:3 zauzela drugu poziciju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi