Ajax je Barcelonin rudnik zlata, ali to zlato itekako košta...

Dva igrača za skoro 200 miliona eura

Ajax je Barcelonin rudnik zlata, ali to zlato itekako košta...

E. Škorić

Nakon Frenkiea De Jonga, koji je već dogovorio prelazak, iz Ajaxa u Barcelonu će i njegov saigrač MathiJs De Light.

Kako je objavio Mundo Deportivo, De Light će u redove Barcelone doći iz Ajaxa, a predsjednik Bartomeu već je zakazao sastanak s kolegama iz Amsterdama naredne sedmice.

Očekuje se da se tu postigne konačni dogovor, a Katalonci će navodno da plate ćak 100 miliona eura za 19-godišnjeg defanzivca.

Podsjećamo da je prethodno transfer De Jonga dogovoren za 75 miliona eura.

Ko je zapravo nagovorio De Jonga da pređe u Barcu i ko mu brani prezime na dresu?

Talentovani veznjak Ajaxa Frenkie de Jong će završiti ovu sezonu u ekipi holandskog velikana, a onda će se spakovati i krenuti put Barcelone.

Barcelona je uspjela "ispred nosa" PSG-u ukrasti De Jonga i osigurati njegov potpis za 75 miliona eura.

Tokom januara su svi ugledni evropski i svjetski mediji bili uvjereni da će PSG pobijediti Barcelonu i Manchester City u utrci za De Jongov potpis, ali je ubrzo postalo jasno da će mladi veznjak Ajaxa ipak u redove Katalonaca.

Da je Barcelona u pol poziciji postalo je jasno kada su Katalonci poslali svoju delegaciju u Amsterdam na sastanak sa De Jongom i njegovim predstavnicima, a nedugo nakon toga je pao i zvanični potpis.

Od tada se pojavilo nekoliko teorija i špekulacija o tome kako je zapravo Barcelona "ukrala" De Jonga i nagovorila ga da izabere Nou Camp umjesto Parka prinčeva.

Posljednja teorija se čini najrealnijom. Ključnu ulogu u De Jongovom transferu je odigrala kompanija Nike.

ESPN je od svojih pouzdanih izvora saznao da je Nike (inače, sponzor i Barce i De Jonga, ali i PSG-a) glavni krivac što je De Jong odbio PSG i potpisao za Barcu.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

U Nike-u su smatrali da je bolji poslovnih potez da De Jong obuče dres Barcelone, a iako američka kompanija nije finansijski učestvovala u naknadi za transfer, navodno ivestira "veoma važnu sumu novca" za plate mladog veznjaka u Barci.

Čelnici Nike-a vjeruju da će dostignuća 21-godišnjaka u Barci osigurati puno veći profit u odnosu na investiciju kompanije.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

spidic
Ko je taj De LigHt?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi