Ako Zmajevi odu u baraž već se zna u kojoj jakosnoj skupini će biti u žrijebu za EURO 2020

UEFA potvrdila

Ako Zmajevi odu u baraž već se zna u kojoj jakosnoj skupini će biti u žrijebu za EURO 2020

A. Čaušević

Izvršni odbor UEFA na sastanku u Ljubljani donio je niz veoma važnih odluka, dok su i dogovoreni posljednji detalji za predstojeće događaje. 

Čelnici evropske fudbalske organizacije su potvrdili način žrijebanja grupne faze za EURO 2020 koje će biti igrano u 12 različitih gradova širom Starog kontinenta.

Jedna od glavnih odluka se odnosi na raspored jakosnih skupina prilikom žrijeba. U bubnjevima će se naći 24 selekcije raspoređene u četiri jakosne skupine.

Gledajući trenutnu situaciju Bosna i Hercegovina će učestvovati u žrijebu i naći će se u četvrtoj jakosnoj skupini jer ima zagarantovan baraž u martu. UEFA je ranije odlučila, a jučer potvrdila da učesnici baraža budu u posljednjem šeširu.

S obzirom da Zmajevi i nemaju previše šansi za direktan plasman na smotru najboljih reprezentacija Evrope prema svemu sudeći naš nacionalni tim neće biti u povoljnoj situaciji na žrijebu.

U prvom šeširu će se naći šest pobjednika kvalifikacionih grupa, u drugom preostala četiri pobjednika te dvije drugoplasirane reprezentacije, u trećem šeširu će biti šest drugoplasiranih, a u četvrtom osim učesnika baraža još dvije preostele drugoplasirane repezentacije.

UEFA će tačan raspored jakosnih skupina odrediti nakon što se okončaju kvalifikacije. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Inače, žrijeb grupne faze EURO 2020 je na programu 30. novembra u Bukureštu što znači da bi bh. reprezentacija mogla saznati moguće rivale na završnom turniru i prije nego što obezbijedi eventualni plasman.

Potvrđena je i odluka da Bosna i Hercegovina na EURO-u neće moći igrati protiv Kosova, a osim toga bit će spriječeni i eventualni dueli: Armenija - Azerbedjžan, Srbija - Kosovo, Španija - Gibraltar i Ukrajina - Rusija. Zabrana ovih mečeva se odnosi samo na grupnu fazu.

Top Komentari

Bosnian King1
Sto mi da ne igramo protiv Kosova. Nismo mi Srbi blentavi da mrzimo cijeli svijet. Tobejarabi.
9 0
Mele
Danska, Svedska, Irska , Ukrajina, Rusija, Holandija, pa koga mi to mozemo dobiti, ako ne mozemo Finsku, Pukkiiiii .. ha haa.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi