Junak Albanije gol posvetio "mučenicima koji su dali živote za Kosovo"

"Za svakoga postoji bog"

Junak Albanije gol posvetio "mučenicima koji su dali živote za Kosovo"

Edmir Škorić

Albanska nogometna reprezentacija sinoć je u Tirani priredila malo iznenađenje i pobijedila Poljsku sa 2:0 u 6. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Trebala je Albancima pobjeda da se uključi dodatno u trku za prve dvije pozicije kako bi na kraju izborila nastup na Euru 2024. godine u Njemačkoj.

Iako je Poljska predvođena Robertom Lewandowskim slovila za (barem blagog) favorita, domaća selekcija slavila je sa 2:0 pred svojim navijačima na stadionu u Tirani. Poveli su eurogolom Asanija u 37. minuti, a sve je začinio rezervista Daku u 62. minuti. Praktično je u prvom dodiru s loptom po ulasku u igru riješio pitanje pobjednika.

Ova pobjeda Albance stavlja na prvo mjesto grupe E sa 10 bodova, Češka i Moldavija imaju po osam, s tim da Česi imaju utakmicu manje, dok su Poljaci tek četvrti sa šest bodova, a na dnu tabele je tim Farskih otoka sa samo jednim bodom.

Mirlind Daku je na kraju utakmice dao izjavu za lokalnu TV i posvetio gol i pobjedu "mučenicima na Kosovu".

Oglasi

„Za svakoga postoji Bog i on poštuje pravednika. Te suze su bile samo zbog uzbudljivog debija. Danas me Bog nagradio i uspio sam da postignem taj gol. Sa golom koji sam postigao, svo zlo koje sam imao u sebi je izašlo napolje. Bio sam ubijeđen da ću postići gol u Albaniji, protiv Poljske, i uspio sam. Sa ovim golom, osjećam se kao da sam skinuo sa sebe težinu od 100 kilograma", rekao je Daku te je dodao:

"Posvećujem ga svojoj porodici koja me je uvek podržavala, ali i svim mučenicima na Kosovu, koji su dali sve za otadžbinu i doprinijeli da se okupimo iz cijelog svijeta i igramo u ovom dresu".

„Bolje je da nisam dao gol u prvom meču, nego u ovom meču, pred divnim albanskim navijačima. Svi su me mnogo podržavali i sretan sam što ih mogu nagraditi ovim golom. Možda sam sve iznervirao tim dodavanjem u prvoj utakmici, ali vjerujem da sam se sada nagradio na najbolji mogući način", poručio je na kraju.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sljedeća utakmica za Albaniju je u oktobru kada u Tiranu dolazi Češka i to će biti direktan okršaj za plasman na Evropsko prvenstvo.

Albancima bi i bod odgovarao u tom duelu, ali sinoć su protiv Poljske pokazali da uz pune tribine i veliku borbu mogu da pobijede bilo koga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi