Čeferin: Ko bude igrao Superligu neće igrati za reprezentaciju!

Oglasio se čelnik UEFA

Čeferin: Ko bude igrao Superligu neće igrati za reprezentaciju! · Udarna vijest

A. Čaušević

UEFA je na nogama protekla 24 sata nakon što je 12 klubova formiralo Superligu. Nakon današnjeg sastanka Izvršnog komiteta javnosti se obratio Aleksandar Čeferin.

U prvoj izjavi predsjednik evropske fudbalske federacije je poručio da svaki igrač koji se takmiči u Superligi neće imati pravo nastupa za reprezentaciju.

"Fudbalski svijet je ujedinjen, vlade su ujedinjene, svi smo protiv ovog besmislenog projekta. Igrači koji budu igrali u Superligi neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje reprezentacije", kazao je Čeferin.

Kao glavni razlog za osnivanje Superlige 12 klubova je navelo novac, međutim Čeferin ima drugačiji stav po tom mišljenju.

"UEFA 90 % zarađenog novca reinvestira u projekte. Superliga je u interesu desetak klubova, ne bih iz nazvao prljavom desetinom. Osnovni princip se ne može promijeniti. To je nešto što traje vječno. Za neke to ne postoji, jedino što postoji je novac u džepu."

Oglasi

"Želio bih se zahvaliti kompletnoj fudbalskoj porodici i mnogim klubovima, osim ovih 12. Hvala i vladama. Ova ideja je pljuvanje u lice onim koji vole fudbal. Nećemo im dozvoliti da nam uzmu fudbal", poručio je Čeferin. 

Kreiranje Superlige i ova odluka UEFA-e mogla bi imati i utjecaja na bh. reprezentaciju jer Miralem Pjanić (Barcelona), Rade Krunić (Milan) te Sead Kolašinac (Arsenal) ne bi imali pravo nastupa za Zmajeve ukoliko ne promjene klubove. 

Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham su osnivači Superlige. Kritike zbog ovog poteza ne prestaju. Ono što je najbitnije i navijači ovih klubova su na putu da okrenu leđa novoformiranom takmičenju.

Inače, za sada je nekoliko klubova odbilo da igra u Superligi, od zvučnih imena tu su Borussija Dortmund, Bayern, RB Leipzig, PSG i Ajax, a posljednji koji im se pridružio je Porto.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Glavni razlog za "separatističku" ligu je novac. Tako pobjednik Lige prvaka prema trenutnom stanju zaradi 120 miliona eura, dok će pobjednik Superlige dobiti 400 miliona eura.

Pored toga klubovi su ti koji će direktno i individualno pregovarati o sponzorskim ugovorima i audiovizuelnim pravima što donosi još veću zaradu. Na taj način bi se minimizirala kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Top Komentari

Mahatma.Barbie
Na kraju će biti neki kompromis od strane FIFAe i UEFA-e da se povećaju nagrade u LP ili da klubovi sami pregovaraju o tv pravima kako bi povećali prihode. Jednostavno ovi najveći klubovi su ih satjerali uz zid. Mogu prijetiti koliko hoće. A i UEFA-i i FIFA-i nije u interesu da najbolji igrači svijeta ne igraju kvalifikacije ili SP i EP.
15 1
user1603952710
Hahaha, a neko ce ti gledati to svijetsko i evropsko bez najboljih igraca hahahaha
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi