Perez se pojavio u javnosti: Tužan sam i razočaran, ali ovo nije kraj
Foto - Screenshot

Kreator Superlige

Perez se pojavio u javnosti: Tužan sam i razočaran, ali ovo nije kraj

M. Šljivak

Predsjednik Real Madrida i prvi čovjek propalog projekta Superlige, Florentino Perez, pojavio se u javnosti 24 sata nakon što je planirano takmičenje doživjelo potpuni fijasko.

Klubovi su jedan za drugim odustajali. Počelo je sve od engleskih ekipa, a na kraju su igri ostali samo Real Madrid, Juventus i Barcelona.

"Protekla noć je bila veoma duga. Bili smo na vezi do jedan sat ujutro", počeo je Perez svoje izlaganje za El Larguero i nastavio je:

"Godinama smo radili na ovom projektu i možda nismo sve objasnili kako treba, ali nam nisu ni dali šansu da objasnimo. Tužan sam i razočaran nakon svega. Tri godine smo uložili u projekat Superlige kako bismo se borili protiv teške ekonomske situacije kroz koju prolazimo", rekao je Perez.

Predsjednik Real Madrida veliki je protivnik trenutnog sistema takmičenja u Ligi prvaka i smatra ga neinteresantnim.

"Trenutni format Lige prvaka je zastario i interesantan je samo od četvrtfinala. Ima utakmica koje apsolutno niko ne gleda. Od ovih 12 ekipa mi smo prošle godine izgubili 650 miliona eura. Ove sezone ćemo izgubiti dva ili tri puta više. Ovaj format očigledno ne funkcioniše. Domaća prvenstva bi ostala nedodirljiva i samo bi se promijenila situacija sa Ligom prvaka. Zbog svega smo dobili žestoke prijetnje. Označeni smo kao ubice fudbala, a mi ga ustvari spašavamo. Željeli smo kreirati novi format sa ligom najboljih klubova svijeta koja bi se igrala od augusta do juna. To bi nam donijelo mnogo više novca za kompletnu fudbalsku industriju".

Oglasi

Iako je projekat Superlige za sada propao, Perez nema namjeru da odustane.

"Ako ovaj projekat nije uspio, drugi sigurno hoće. Svih 12 klubova potpisalo je ugovore i projekat je sasvim ostvariv bez njemačkih i francuskih klubova", istakao je i nastavio je:

"Juventus i Milan nisu napustili ligu. Barcelona još razmišlja o tome. Možda možemo napraviti određene promjene u sistemu, da ulaze po četiri najbolje ekipe iz Engleske, Španije... Važno je da veliki klubovi igraju jedni protiv drugih kako bi fudbal ponovo privukao djecu".

Perez je objasnio kako bi u 'fudbalskoj piramidi' zaradili apsolutno svi ako bi došlo do kreiranja lige.

"Kada veliki klubovi zarađuju novac, kompletna industrija zarađuje. U tenisu svi žele gledati meč Nadala i Federera. Mogu u ligu ulaziti četiri najbolja tima iz lige, ali smo otvoreni i za druge prijedloge. Ipak, ako bi klub iz neke manje lige, recimo Turske, želio ući, to bi bio problem jer oni ne donose novac. Velike utakmice donose zaradu i novac, a ne utakmice koje nisu nikome interesantne. Veliki čovjek nosi veliko odijelo, mali čovjek malo odijelo. Svi moraju da se osjećaju ugodno u odijelu koje nose. To je realnost kada se pogleda gledanost utakmica. Samo pokušavam pomoći svima".

Oglasi

Istakao je Perez da su čelnici Juventusa i Barcelone čvrsto uz njega.

"Ovaj projekat nije mrtav. Juventus i Barcelona su uz nas, a Superliga se ne može napustiti tek tako. Nećemo nikog tužiti, niko za sada neće platiti kaznu. Gotovo smo svi još uvijek u projektu. Neki klubovi su umorni, pokušat ćemo riješiti problem, ali ugovori su potpisani i ako ga neko prekrši, platit će ogromne kazne. Engleski klubovi su istupili zbog velikog pritiska".

Optužio je Perez vlasnike Manchester Uniteda da su započeli priču oko gašenja domaćih liga zbog čega je nastao potpuni haos.

"Vlasnici Manchester Uniteda su počeli sa manipulatorskom kampanjom da ćemo prekinuti domaća prvenstva. Neko od šest engleskih klubova od samog početka nije imao interes za Superligu i utjecao je i na ostale".

Potražite više informacija na temu La Liga:

Komentarisao je prvi čovjek Reala proteste navijača Chelseaja, ali i poruke koje su nosili igrači na određenim utakmicama.

"Chelseajevi navijači koji su protestvovali? Bilo ih je ukupno 40. Mogu vam tačno reći ko je doveo tih 40 navijača na proteeste. Taj isti čovjek je učinio da igrači Cadiza nose poruke na majicama", završio je izlaganje o famoznoj Superligi prvi čovjek Reala i ovog takmičenja Florentino Perez.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

krems_krems12
Srezi plate igracima, ne moras svaki prelazni rok u banku po kredit i dovesti najskupljeg igraca svijeta, tako ces i smanjiti dugove. Satro on spsasava fudbal, a u sustini gleda samo sebe. Prc **** league
12 0
bavarac28
A sto covjek moze srati, ja odavno nisam vidio vise nebuloza i nepovezanih stvari a da ih je igovorio jedan idiot.
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi