Čeferin priznao: Žao mi je Rusa, nije dobro što...

Predsjednik UEFA-e

Čeferin priznao: Žao mi je Rusa, nije dobro što...

E. Ganibegović

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin prokomentarisao je suspenziju ruskih klubova iz evropskih takmičenja.

Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, savezne vlasti su odlučile isključiti rusku reprezentaciju i klubove iz svih takmičenja. Ovogodišnje finale Lige prvaka, koje se prvobitno trebalo odigrati u St. Petersburgu, prebačeno je u Pariz.

Kako je UEFA objavila u ponedjeljak, ruskim momčadima neće biti dopušteno igrati u evropskim kupovima ni u sezoni 2022/23. Isto vrijedi i za žensku konkurenciju, a na nacionalnoj ljestvici Rusija bi trebala dobiti najniži koeficijent u posljednjih pet godina.

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, u intervjuu za španski "Ace", komentarisao je isključenje ruskih momčadi iz evropskog natjecanja na pomalo iznenađujući način:

"Situacija je teška i nismo mogli drugačije, iako mi to na neki način slama srce. Nije dobra činjenica da igrači i momčadi pate od toga", rekao je kratko i jasno Čeferin.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

UEFA je objavila da smatra nevažećom prijavu Rusa za domaćinstvo za Evropska prvenstva 2028. i 2032. godine pozivajući se na to da aplikacija za domaćinstvo UEFA-i ne smije donijeti lošu repoutaciju.

Također, jedan od razloga je i taj što bi se Rusija automatski kvalifikovala na turnir kao domaćin, a s obzirom na to da se ne zna kada će Rusima biti ukinuta suspenzija, odluka o prihvatanju prijave bila bi u suprotnosti s odlukom Izvršnog odbora UEFA-e u februaru da se ta selekcija suspenduje iz svih takmičenja. 

Top Komentari

Artur
Dozivotna zabrana za ruse u sim sportovima
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi