Legendarni Fabio Capello sramnom izjavom podržao Ruse

Stao u njihovu odbranu

Legendarni Fabio Capello sramnom izjavom podržao Ruse

E. Škorić

UEFA je donijela odluku da naredne sezone isključi sve ruske timove iz evropskih takmičenja.

Svi klubovi i reprezentacije iz Rusije su suspendovane do daljneg i zabranjena im je bilo kakva vrsta učešća u UEFA-inim takmičenjima za sezonu 2022/23.

Reprezntacija Rusije neće imati pravo nastupa u Ligi nacija ovog ljeta, automatski će završiti kao četvrta u grupi 2 te će ispasti u Ligu C kao posljenjeplasirana selekcija u Ligi B.

Od nekoliko odluka stigla je i jedna važna za bh. nogomet. Poništeni su svi rezultati ženske reprezentacije Rusije koja se nalazila u grupi sa Danskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Maltom i Azerbejdžanom. Ženska nogometna reprezentacija Rusije je izbačena i za Evropskog prvenstva za žene i zamijenit će je reprezentacija Portugala.

Kada su u pitanju klupska takmičenja niti jedan ruski klub neće imati pravo nastupa u Ligi prvaka, Evropa ligi ili Konferencijskoj ligi za narednu sezonu.

Većina ljudi u svijetu podržava UEFA-inu odluku i odaje joj priznanje zbog iste, ali ne i legendarni trener Fabio Capello. Bivši selektor Rusije podržao je zemlju koja je napala Ukrajinu 22. februara ove godine pod naređenjem predsjednika Vladimira Putina.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Jako mi je žao što ruske reprezentacije više neće nastupati u međunarodnim takmičenjima. Nogometaši se moraju takmičiti s najboljima kako bi se razvijali. Ovo isključenje može imati jak utjecaj na njih. Odluka UEFA-e mogla bi ozbiljno i negativno utjecati na razvoj ruskog nogometa. Nažalost, to je realnost", rekao je među ostalim bivši nogometaš i trener Real Madrida, te nekadašnji selektor Rusa.

Capello je na čelu ruske reprezentacije bio od 2012. do 2015. godine, a dobio je otkaz nakon neuspješnih kvalifikacija za EURO 2016.

Top Komentari

vence
Pa sta je pogresno rekao? Nije podrzao rat, ni agresiju, ni Ruse...samo je rekao da istinski sportisti ce patiti zbog ovakvih odluka
8 4
2323
Covjek je rekao kao jeste..sta su igraci iz Rusije krivi..Uefa i Fifa uvjek razdvajaju i nedaju mjesanje politike i sporta...zasto Amere nikad ne suspenduju a oni unistili Libiju Siriju Irak itd pod izgovorom pomoci....
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi