Alkmaar se žalio UEFA-i: Mi bismo, a ne Ajax, trebali direktno u Ligu Prvaka!

U AZ-u se ne mire s odlukom tamošnjeg saveza

Alkmaar se žalio UEFA-i: Mi bismo, a ne Ajax, trebali direktno u Ligu Prvaka!

Nizozemski prvoligaš AZ Alkmaar zatražio je od UEFA-e poništenje odluke Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) kojom je Ajaxu dodijeljeno mjesto koje direktno vodi u Ligu Prvaka naredne sezone. 

Nakon što je vlada Nizozemske zabranila sve nogometne aktivnosti do septembra ove godine, KNVB je krajem aprila donio odluku o prekidu prvenstva te prvi put nakon 1945. nije proglašen novi prvak države. Odlučeno je kako neće biti ni promocije u viši rang natjecanja, kao ni ispadanja iz Eredivisie.

Kad su europska mjesta u pitanju, odlučeno je da u Ligu prvaka direktno ide Ajax, a u kvalifikacije Lige Prvaka AZ Alkmaar, dok će Feyenoord, PSV i Willem II biti predstavnici u sljedećoj sezoni Europske lige.

Ajax i AZ su prekid dočekali bodovno izjednačeni na vrhu ljestvice, a pri tome je Ajax imao za osam golova bolju razliku pogodaka, dok je AZ imao bolji međusobni omjer s obzirom na to da je u oba navrata bio bolji od amsterdamskog kluba.

U AZ-u vjeruju kako su oni trebali biti prijavljeni kao direktni putnici u Ligu prvaka jer su u ovoj sezoni pobijedili Ajax i kod kuće i u gostima. U Alkmaaru su slavili 1:0, a u Amsterdamu 2:0.

"Razlika pogodaka nije objektivan kriterij", poručili su iz AZ-a.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Iz KNVB-a su poručili kako nemaju namjeru promijeniti svoju odluku.

"Mjesta u europskim kupovima sljedeće sezone odlučili smo na temelju tri kriterija: transparentnosti, objektivnosti i sportske sposobnosti. Držimo se ljestvice, a Ajax je broj jedan", poručili su iz KNVB-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti