Prije 25 godina odigrano je jedno od najvažnijih finala Lige prvaka

Ajax osvojio posljednju titulu

Prije 25 godina odigrano je jedno od najvažnijih finala Lige prvaka

E. Škorić

Na današnji dan 1995. godine odigrano je finale Lige prvaka prvaka u kojem je Ajax slavio protiv Milana.

Bilo je to 40. finale Kupa/Lige prvaka po redu i odigrano je na Ernst Happelu u Beču, kada su snage odmjerila dva velikana tog vremena. To je bilo Milanovo treće finale u tri godine i bili su nadomak da sruše Realov rekord, ali Patrick Kluivert im se ispriječio.

Tada je golobradi mladić na sjajan pas Franka Rijkaarda pet minuta prije kraja utakmice zabio za 1:0 i to je bio ukupno četvrti naslov Lige prvaka za amsterdamsku momčad. Kasnije nikada više nisu uspjeli da osvoje trofej.

Zanimljivo da je to bilo prvo finale pod nazivom "finale Lige prvaka" i ujedno prvo u kojem su igrači imali pravo da nose dresove sa natpisima sponzora, što nije bio slučaj u ranijim finalnim mečevima najelitnijeg klupskog natjecanja.

Ajax je tada imao strašnu generaciju s Edwinon van der Sarom na golu, zatim su u igrali Michael Reiziger, Danny Blind, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Ronald de Boer, FInidi George, Jari Litmanen, Marc Overmars, Nwankwo Kanu, Patrtick Kluivert... A na klupi je sjedio Louis van Gaal.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Imao je i Milan strašan tin sa Zvonetom Bobanom, Marcelom Desaillyjem, Francom Baresijem, Paolom Maldinijem, ali je Ajax te godine bio nezaustavljiv za sve, pa i za popularne Rossonere sa Fabijom Capellom.

Ajax je prethodno Ligu prvaka, doduše pod drugim imenom, osvajao 1971., 1972. i 1973. godine.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi